Мен не ме притеснява откриването на учебната година, това се

...
Мен не ме притеснява откриването на учебната година, това се
Коментари Харесай

Денков: Откриването на учебната година не е проблем, а обучението в класните стаи

" Мен не ме тормози откриването на образователната година, това се прави в дворовете, навън, може да се обезпечи отдалеченост, могат да се обезпечат разнообразни часови пояси, тъй че да не се засичат разнообразни випуски. Проблемът е по какъв начин по-късно ще се развият нещата, когато децата влязат в клас - дали ще съблюдават ограниченията, каква е обстановката в града, в който се намира училището  и така нататък Така че откриването на образователната година при тази епидемиологична конюнктура ще бъде присъствено ", съобщи по Нова телевизия министърът на образованието в служебния кабинет Николай Денков.

Ако няма някъде съществено утежняване на епидемиологичната конюнктура, на 15 септември учениците ще стартират присъствено, добави той.

„ Нашата задача е да държим оптимално отворени учебни заведения, оптимално присъствено образование, само че без да подлагаме на сериозен риск здравето на учениците и учителите “, уточни Денков.

Ако по този начин наподобяват нещата, както през днешния ден, ще има тържества за 15 септември на всички места, даде обещание министърът.

Все още се разисква и прецизира в Здравното министерство въпросът за маските в клас, само че за момента концепцията е при дребните възпитаници маските да са единствено в междучасията, а при огромните - остават.

" Това, за което имаме консенсус досега, е, че можем да освободим ограниченията за дребните деца (от 1 до 4 клас). Обсъждаме дали да бъдат маските единствено в междучасията. При по-големите деца ще има маски. Ще има и някои спомагателни благоприятни условия, като това да се отварят прозорците на всеки 15 минути, когато разрешава времето, тъй че да осигурим проветряване на класните стаи ", сподели още служебният министър.

За всички останали деца - в детските градини и предучилищната възраст, маски няма да има.

Ако въпреки всичко се стигне до усложняване на епидемиологичната конюнктура министър Денков беше безапелационен, че последните, които ще преминат отдалечено, ще са дребните възпитаници (от първи до четвърти клас).

" Това, което обсъждаме с сътрудниците в министерството, е, випуските, които ще имат изпити (7 клас и 12 клас), да ги задържим по-дълго време в учебно заведение. Така че там ще има лека смяна в насоките. Ще започваме от огромните към дребните прекосяването, само че 7 и 12 клас ще гледаме да ги задържим оптимално ", изясни Денков.

При утежняване на обстановката има доста благоприятни условия за гъвкава организация в учебните заведения. Има шефове, които могат да решат, в случай че има опция, образованието да бъде на 2 смени - заран и следобяд, като 50% от децата да са у дома. Има шефове, които споделиха, че са подготвени и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – у дома и да се сменят през седмица. Директорите ще имат независимост да вземат решение. Това, което сме сложил като изискване, е при електронно образование, в случай че не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в учебно заведение ", добави още министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР