Меланинът представлява общо понятие за група пигментни вещества, които придават

...
Меланинът представлява общо понятие за група пигментни вещества, които придават
Коментари Харесай

Меланин

Меланинът съставлява общо разбиране за група пигментни субстанции, които придават кафяв, мрачен или черен цвят при растения, животни и хора. Този пигмент придава присъщия за кожата цвят, както и цвета на косата. Установява се в косата, ирисите на очите и някои места в нервната система.

Меланинът се образува от две аминокиселини – фенилаланин и тирозин. Те, от своя страна, се създават от специфична група кафези, познати като меланоцити.

Тези кафези могат да допринесат за изцеление на заболявания като витилиго и албинизъм, които се характеризират с липса или цялостно изгубване на меланоцитите. Меланин съвсем отсъства по дланите и стъпалата.

Меланоцитите могат да бъдат открити на всички места в човешкото тяло. Те се намират в основата на кожата, цвета на очите, образуват нюансите на косата. Хората мислят, че при косата и кожата има необятна гама цветове, само че медицински видяно, на база вида меланин, меланоцитите се разделят на два съществени вида.

Първият се грижи за черните и тъмно-кафявите нюанси, а вторият – за нюансите от червеникаво до жълто. Съотношението им в клетките дефинира цвета на косата при обособения човек.

Все още не е изцяло ясно по какъв начин се сливат меланоцитите, с цел да се получи цвета на косата, само че това, което се знае, е, че генетичните фактори могат да бъдат проследени.

С течение на годините косата посивява и най-после побелява, тъй като от избрана възраст фоликулите в косъма стопират да създават меланина. Това значи, че в случай че в косата се съдържа повече меланин, цветът ѝ ще е по-тъмен, а в случай че съдържа по-малко – по-светъл.

В процеса на стареене пигментните кафези във фоликулите на косъма стартират да създават понижени количества меланин, което води до загуба на цвета на косата и посивяване. С годините тялото изобщо стопира да създава нови меланоцитни кафези, които да заменят умиращите и резултатът е цялостното побеляване.

Свръхпродукция на меланин

Хормоналните промени, излагането на слънце, пострадвания, някои болести, генетичната предразположеност могат да доведат до свръхпроизводство на меланин. Повишената продукция и отсрочване на меланин предизвикват хиперпигментации на кожата, които биват обширни или локализирани.

Хиперпигментацията се състои в плоски и по-тъмни сектори на кожата, които имат разнообразни форма и размер. Те варират от тъмно-кафяви до черни петна. Лечението на пигментациите зависи от това дали са дермални или епидермални.

Недостиг на меланин

 Производство на меланин

При дефицит на меланин в организма кожата е изложена на риск. Възможно е да се развият болести като витилиго и албинизъм. Витилигото е кожно заболяване, при което се появяват светли петна по кожата.

Предполага се при него, че личната имунна система нападна меланоцитите в кожата, които умират или не могат да действат вярно, вследствие на което изчезва меланинът.

Албинизмът е наследствено заболяване, което с изключение на кожата визира и очите. Предизвиква се от нарушавания в образуването на меланин в кожата.

Меланин и загар

 Тен и меланин

С настъпването на лятото доста хора се ориентират към почивката на море и придобиване на прекрасен летен тен. Загарът зависи от меланина – колкото повече меланин, толкоз по-бързо почернява кожата.

Способността на организма да създава меланин е генетично заложена, само че е допустимо да се повлияе по повод производството му. Това става като се употребяват повече храни, подпомагащи изработването на меланин. Трябва да се акцентира на продуктите, богати на витамини С, Е и А.

Както споменахме, меланинът се синтезира благодарение на аминокиселините триптофан и тирозин.

Тирозин в по-големи количества се съдържа в продуктите от скотски генезис – месо, риба, разнообразни типове черен дроб, а също по този начин авокадото и боба.

В неполирания ориз и фурмите се съдържа триптофан. Във фъстъците и бананите се съдържат и двете аминокиселини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР