Меланхоличен автопортрет на , който показва неверния й съпруг, Диего

...
Меланхоличен автопортрет на , който показва неверния й съпруг, Диего
Коментари Харесай

Диего и аз: Автопортретът на Фрида Кало, който струва милиони

Меланхоличен автопортрет на, който демонстрира погрешния й брачен партньор, Диего Ривера, в центъра на челото й, се чака да усъвършенства досегашните върхове и да се трансформира в най-ценната творба на латиноамериканското изкуство, предлагано в миналото на обществена продажба.

Картината от 1949 година, озаглавена " Diego y yo " (Диего и аз), с приблизителна стойност над 30 милиона $, се предлага за продажба от Sotheby's. Ако тази цена бъде платена, а тя може и да бъде надвишена, това ще счупи досегашния връх.

По ирония той в момента се държи от картина на самия Диего Ривера.

Анна ди Стази, шеф по Латиноамериканско изкуство в Sotheby’s, споделя за " Гардиън ", че  е " световна икона на модерното ", а творбата въплъщава " усърдно обрисуване на детайлите, комплицираната иконография и надълбоко персоналните самопризнания, които са отличителни белези на нейната зряла живопис ".

Кало за пръв път насочва взор върху Ривера през 1922 година, когато той е знаменит художник на фрески, има стомах и към този момент е навършил 36, до момента в който тя е единствено на 15, но моментално е очарована от него. Те се срещат още веднъж през 1928 година и на идната година подписват брак. Кало един път написва в своя бележник: " Претърпях две огромни произшествия в живота си, едната беше когато трамвай ме събори... "

" Другата злополука е Диего. "

Инцидентът с рейса, когато Фрида е на 18 години, едвам не я убива и я оставя с ужасни пострадвания и живот, изпълнен с физическа болежка. Емоционалната обаче постоянно идва от Ривера. " Diego y yo " е основана по време на поредна рецесия в връзките им, когато Ривера е имал връзка с филмовата звезда Мария Феликс, другарка на Кало. Аферата се трансформира в обществен скандал. Вестниците съобщават, че Диего планира да се ожени за Мария, незабавно щом може да се разведе с Фрида. 

" Обожавам Фрида, само че мисля, че наличието ми е доста неприятно за нейното здраве ", споделя той.

Самата Кало се шегува за аферата и се държи все едно няма нищо срещу, само че в действителност тя била дълбоко ранена и това се вижда в картината, за която всички са единомислещи, че е изпълнена с яд и тъга. Обикновено компактно сплетената коса на Фрида този път е разпусната и почти я удушава. Художничката има напрегнат, насълзен взор, а Диего е там, където постоянно е бил - в центъра на живота и мислите й.

Картината ще бъде звезда на вечерната ликвидация на модерното изкуство на Sotheby's в Ню Йорк през ноември и ще бъде изложена в Лондон сред 22 и 25 октомври.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР