Мексико привлича като магнит! Тук е необходната земя на древните

...
Мексико привлича като магнит! Тук е необходната земя на древните
Коментари Харесай

Магнитът Мезоамерика, който привлича вълнуващо...

Мексико притегля като магнит! Тук е необходната земя на античните мезоамерикански култури, оставили ни възхитителни структури и знаци, които към момента разчитаме и всяка вест ни кара да се вълнуваме като същински откриватели!

Мексико е приказно място за проучване на античните времена!Тук е съхранен максимален брой обекти на международното завещание от всяка друга страна в Северна и Южна Америка.
Историята на Мезоамерика е проследима до 7000 година прочие Хр., когато били одомашнени кучето, пуйката, какаото, царевицата и доматите. Възникнали аграрни поселища и Мезоамерика се развила като район и културна област в Америките, разпростряла се от Централно Мексико до Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа и Северна Коста Рика, земи, населявани от пре-кулумбийски общества до испанската колонизация на Америките през 15 и 16-ти век.

Макар и мезоамериканските култури да не са познавали колелото и металургията, нито една от тези технологии не е била значима за културното развиване.

Сред най-ранните комплицирани цивилизации е тази на Олмеките, чийто културен продан с други култури в Чиапас, Гватемала и Уахака слага основите на Мезоамериканската културна област.

Мезоамерика е една от трите зони в света, където се е развила без значение книжовност, като другите са Шумер и Китай.

В Централно Мексико, връх в класическия интервал се следи доминирането на градът Теотихуакан, който образува военна и комерсиална империя чието политическо въздействие се популяризира чак до териториите на Маите, както и на север.

Изключителната мезоамериканска културна традиция приключва с идването на испанците през 16 век. През идващите епохи мезоамериканските локални култури последователно били подложени на испанско колониално ръководство. Днес някои аспекти на това впечатляващо културно завещание не престават да съществуват измежду коренните нации, доста от които не престават да приказват езиците на предците си и поддържат доста практики, които ги връщат към техните мезоамерикански корени.

„ Без багаж “ тръгваме по следите, оставили ни сапотеките с тяхната процъфтяваща цивилизация в долината на Уахака, археологически доказателства, за която ще ни даде античния град Монте Албан с неговите здания, превъзходни гробници и погребални предмети, в това число тънко направени златни бижута.

Ще открием великото културно завещание на маите, документирано след археологически изследвания и изследвани в обекти, чийто брой доближава 4400 на територията на тази изключителна мезоамериканска цивилизация. Учените настояват, че досега няма изработен нито един цялостен лист, заради това, че към момента следва да бъдат проучвани доста от тези и евентуално доста неоткрити забележителни обекти.

Паленке, Чичен Ица, Тулум, Уксмал, Монте Албан и Теотихуакан!

Гледайте новите епизоди от поредицата на „ Без багаж “ - всяка неделя, от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от предишните епизоди можете да гледате всеки работен ден от 18 ч., по Диема.

В формалния канал на "Без багаж " във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

Снимки: Валери Белчински
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР