Мексиканското голо куче, известно още с името Ксолоитцкуинтли, е ефектен

...
Мексиканското голо куче, известно още с името Ксолоитцкуинтли, е ефектен
Коментари Харесай

Мексиканско Голо Куче

Мексиканското голо куче, известно още с името Ксолоитцкуинтли, е гръмък домакински любим, който сигурно ще притегля всички погледи, където и да се появи.

История на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е една от най-древните породи. То е от по този начин наречените примитивни породи и е една от националните гордости на Мексико. Името на породата значи името на господ Ксолотъл в комбиниране с думата итцкуинтли, която на езика на ацтеките е означавала куче. Открити са статуетки, датирани пет хиляди години преди новата епоха, които изобразяват мексикански голи кучета. Задължението на мексиканските голи кучета по времето на ацтеките било да съпроводят душата на покойника в подземното царство, известно като Миктлан.

След като земите на маите били завоювани от испанските завоеватели, мексиканските голи кучета били избивани като част от езически фетиш. През петдесетте години на предишния век американецът Норман Райт решил да открие има ли оживели представители на тази антична порода и съумял да откри десетина кучета в дребни селца. През 1956 година мексиканското голо куче било публично прието за порода. До 2007 година са се признавали единствено кучетата, които нямали съвсем никаква четина, само че по-късно за представители на породата почнали да се признават и кучета, които имат четина по тялото си.

Стандарт на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче се разделя на три типа, които се дефинират от размерите. Така наречените той-кучета са високи към 26 сантиметра, общоприетите доближават до 70 сантиметра, а кучетата-джуджета - не повече от 50 сантиметра. Стандартното мексиканско голо куче тежи от 11 до 18 кг, джуджето - до 14 кг, а той-кучето - от 2 до 7 кг. Мексиканското голо куче е без четина, сходно на китайското качулато куче, само че се срещат и представители на породата, които имат къса или не чак толкоз къса четина. Това се счита за възможно. Кожата на кучето е доста гладка и нежна, само че все пак е много дебела.

При имунизация е належащо по-голямо изпитание, с цел да се пробие кожата на мексиканското голо куче, в сравнение с при останалите породи. При пипане кожата на мексиканското голо куче се усеща като по-топла, в сравнение с е всекидневно при кучетата, само че това се дължи на неналичието на четина. Гръдният панер е развъртян добре, крайниците и опашката са дълги. Муцуната е издължена. Голото мексиканско куче може да има косми по главата, опашката и лапите, само че те не би трябвало да са по-дълги от 2 сантиметра и половина.

Мексиканското голо куче, което е от типа с четина, е с извънредно къси косми по тялото, а на опашката, главата и бедрата космите са дълги. Ушите са прави. Мексиканското голо куче е мрачно на цвят - черно, кафяво или мрачно сиво. Мраморните и тигровите кучета се считат за отклоняване от стандарта. Допускат се бели петна на лапите, корема и гърдите. Очите са бадемовидни, с мрачен цвят. Голата версия на мексиканското голо куче постоянно има липса на някои зъби - кучешки зъби, резци, дъвкателни зъби.

Грижи за мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е уместно за развъждане в апартамент, само че има потребност от съществени физически натоварвания. Трябва да полагате много съществени грижи за кожата му, с цел да я отбраните от нездравословното влияние на слънцето, както и от измръзване. Но като цяло грижите за мексиканското голо куче са доста малко, без значение дали отглеждате представител на голия или косматия тип. Тези кучета в никакъв случай нямат бълхи и не провокират алергии. Голият тип на породата би трябвало да се къпе не по-често от един път на два-три месеца, като след изкъпването кожата би трябвало да бъде намазана със слънцезащитен лосион.

Ако кучето е мръсно, е задоволително да го изплакнете с топла вода. Ако взимате вашето мексиканско голо куче на плаж или на друго място, огрявано от блестящо слънце, би трябвало един-два пъти на ден да го мажете с детски слънцезащитен крем. Представителите на породата, които имат четина, би трябвало да бъдат разресвани един път седмично. Кучетата, които имат четина, само че тя е със светли петна, би трябвало също да бъдат предпазени от слънцето. Мексиканското голо куче има потребност от постоянно физическо натоварване, тъй че го разхождайте постоянно и по доста. Мексиканското голо куче не обича да стои единствено и ще ви следва на всички места, в случай че му позволите. То има потребност да е непрекъснато със стопанина си и изисква да бъде галено и прегръщано.

Обучение на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е животно с темперамент, по тази причина е уместно за развъждане и образование от опитни стопани. Това е куче, което е доста интелигентно и елементарно се образова, само че би трябвало да усети престижа на стопанина си. Мексиканското голо куче е сензитивно и прочувствено и може да извърши командата даже единствено с цел да ви зарадва, а не поради лакомство. Но няма да допусне нападателен метод - това единствено ще го накара да се съпротивлява на всяка ваша команда. Трябва да намерите салдото сред строгостта и добротата - това е съвършеният метод към образованието на мексиканското голо куче. Установено е, че мексиканското голо куче се образова по-лесно, в случай че е в група с други кучета.

 Мексикански голи кучета

Хранене на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче не е капризно във връзка с храната си. То се нуждае от висококачествена кучешка храна, с цел да се развива вярно, изключително до момента в който навърши година и половина. Можете да храните вашето мексиканско голо куче и с натурални артикули, като е добре да му осигурите телешко и пилешко месо и да не му давате свинско и овче месо. Мексиканското голо куче обича да похапва дреболийки, които авансово би трябвало да обработите термично, както и месото. Можете да давате кисело мляко, сварени яйца, разнообразни типове зеленчуци и даже плодове на мексиканското голо куче. Трябва да избягвате да му давате тръбни пилешки кокали, тестено, сладко, солено, пържено, люто и прекомерно мазно.

Заболявания на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е доста крепко животно. Възможни са някои кожни проблеми, които могат да бъдат провокирани от слънчеви изгаряния или от алергия към избран тип храни. Това е може би една от дребното породи кучета, които не са обременени с наследствени болести.

Любопитни обстоятелства за мексиканско голо куче

По време на погребалните церемонии на ацтеките са избирали хубав образец от породата мексиканско голо куче и са го пронизвали със стрела в гърлото, с цел да го погребат дружно с покойника. Въпреки че мексиканските голи кучета са били свещени животни за ацтеките, те били употребявани и за храна по време на ритуали и жертвоприношения. Ацтеките употребявали мексиканското голо куче и за отопляване на настинали хора, тъй като неналичието на четина разрешава на топлината от тялото на животното да се отделя по-бързо и в по-голямо количество.

Заради това ацтеките предложили на гостите си, които оставали да пренощуват при тях, да спят прегърнати с мексиканско голо куче. Смята се, че мексиканското голо куче облекчава с допира си болки от ревматизъм и възстановява кръвното налягане. Мексиканското голо куче е вписано в Книгата на върховете Гинес като най-древната порода кучета в света. Интересен факт е, че женската постоянно ражда едно кученце с четина, с цел да се топлят голите му братчета и сестричета. Заради комплицираното си име Ксолоитцкуинтли мексиканското куче на доста места по света е известно като Ксоло.

Недостатъци на мексиканско голо куче

Сред минусите на мексиканското голо куче е стремежът му да господства над останалите животни, което може да докара до проблеми, в случай че в жилището се отглеждат и други домашни любимци. При незадоволително ранна социализация мексиканското голо куче може да е недоверчиво към непознати и даже може да прояви експанзия, с цел да отбрани стопанина си от тях. Мексиканското голо куче има добра вътрешен глас и елементарно усеща кого може да манипулира в фамилията, където живее.

Затова още когато е малко, би трябвало да му се покаже, че не може да прави каквото си изиска. Като минус на мексиканското голо куче от време на време се дефинира и това, че е склонно да лае доста. Но нормално представителите на тази порода лаят, когато са разтревожени от нещо, тъй че експертите поучават постоянно да се ревизира има ли причина кучето да се пробва да алармира стопанина си за нещо значимо.

Вижте кои са и другите породи кучета без четина!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР