Междувременно Централната банка на страната фиксира курса на гривнатаЗа рекорден

...
Междувременно Централната банка на страната фиксира курса на гривнатаЗа рекорден
Коментари Харесай

Рекорден скок на цените на златото, петрола и газа заради войната в Украйна

Междувременно Централната банка на страната фиксира курса на гривната

За рекорден скок на цените на златото, петрола и газа поради войната в Украйна, сигнализира

В четвъртък ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева предизвести, че спорът в Украйна ще има последствия за възобновяване на международната стопанска система.

След нахлуването на Русия в прилежащата страна Георгиева написа в Twitter, че е "дълбоко загрижена ", и предизвести, че боевете "добавят забележителен стопански риск за района и света ".

Цените на петрола надвишиха 100 $ за барел. Това става за първи път от 2014, когато Русия анексира Крим.

Цената на газовите фючърси в Европа скочи до 1400 $ за куб.м. Вчера цената беше към 1000 $. Това е растеж с 35% единствено за час от началото на търговията.

А акциите на тържищата по света се сринаха, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи „ военна операция” в Украйна. Борсите търпят срив от началото на тази седмица, откакто в понеделник вечер Кремъл призна двата отделили се района в Източна Украйна, а по-късно изпрати „ миротворци " в тях.

Златото и японската йена, определяни като „ сигурни убежища за вложителите ", също скочиха фрапантно.

Доларът се увеличи с повече от шест % по отношение на рублата, която в последните седмици се срина поради опасенията от глобите върху съветската стопанска система.

Московската борса заяви, че е спряла търговията на всички пазари. Възобновяване ще има на по-късна дата.

Цените на пшеницата доближиха рекордно високи стойности в европейската търговия през днешния ден, откакто Русия стартира инвазия в Украйна, оповестиха за Агенция Франс Прес анализатори и търговци.

Украйна и Русия са два от най-големите производители на пшеница в света, която се търгуваше по 344 евро (384 долара) за звук на платформата Euronex.

Европейските фондови пазари се сринаха, откакто Русия стартира инвазия в Украйна, предизвиквайки суматоха на комерсиалните тържища.

Цените на алуминия и никела в Лондон се повишиха до многогодишни върхове тази заран, съобщи Агенция Франс Прес. Основните опасения са за спиране на доставките след началото на военните дейности в страната.

Алуминият с тримесечен контракт за доставка се повиши с 2,1% на Лондонската железна борса, откакто по-рано се увеличи до над 13-годишен връх от 3350 $. Референтният никел се увеличи с 1,6%, като по-рано доближи връх от август 2011 година

Междувременно Централната банка на Украйна забрани пазаруването на задгранична валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, разгласи гуверньорът Кирило Шевченко, представен от Ройтерс.

Продажбите на задгранични валути към този момент няма да бъдат спирани, добави той. Банката също така забрани тегленето на задгранична валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 000 гривни на ден.

По думите на Шевченко банковата система в страната работи обикновено, банките са отворени и действат. Банката също така забрани преводите по сметки от и до съветски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

Шевченко уточни, че банката ще направи всичко належащо, с цел да обезпечи гривни на банковата система без ограничавания и ще рефинансира банкови задължения до една година без ограничаване на сумите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР