Междусистемната газова връзка Комотини - Стара Загора, по която страната

...
Междусистемната газова връзка Комотини - Стара Загора, по която страната
Коментари Харесай

И официално, и тържествено: Дългоочакваният азерски газ потече към България

Междусистемната газова връзка " Комотини - Стара Загора ", по която страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно публично влезе в употреба.

Това стана факт на публична гала в Националния замък на културата в София. Домакин на събитието е президентът Румен Радев, а специфични посетители са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия и Република Северна Македония Александър Вучичи Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и този на Румъния Николае Чука.

" Още от август месец, когато встъпихме в служба, служебният кабинет се концентрира върху компенсиране на забавянията по междусистемата газова връзка, насъбрани в предходните интервали, с цел да може този значим развой да бъде приключен в период. Процесът бе следен както на министерско, по този начин и на експертно равнище, на процедура всеки ден другите администрации незабавно се справяха с появили се ненадейно проблеми ", каза служебният министър-председател Гълъб Донев, който откри церемонията.

Премиерът акцентира - интерконекторът е от основно значение за диверсификацията на доставките както за България, по този начин и за цяла Европа.

" Проектът има капацитет да способства за по този начин нужната сигурност на доставките на природен газ на рационални цени както за българските жители, по този начин и за нашите сътрудници и другари в Европа. Вярваме, че планът ICGB ще играе съществена роля в енергийната сигурност на Европейския съюз. "

Този план значи независимост. Това подчертава в своето изказване председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Искам да изразя откровена признателност на ръководителите на този план, както и да благодаря на всички държавни управления на България и Гърция през годините. Европейски Съюз поддържаше този план както политически, по този начин и финансово с близо 250 милиона евро. Бих споделила, че през днешния ден стартира нова епоха за България и Европейския съюз. България получаваше към 80% от газа си от Русия, само че преди Русия да стартира една ужасяваща война в Украйна и енергийна война към Европа. Този план значи независимост, независимост от зависимостта от съветския газ. Той може и да покрие цялото ползване на България (3 милиарда кубически метра годишнп - бел.ред.), което е страхотна вест ", съобщи тя.

Председателят на Европейска комисия категорично акцентира, че за завършването на проекта благодари на всички, положили старания в последната една година.

Урсула фон дер Лайен приказва и за значимостта на прехода към зелена стопанска система и сила от възобновими енергийни източници. " Европа има всичко належащо да се освободи от хватката на Русия ", изрази убеденост фон дер Лайен.

На собствен ред президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му се стреми най-малко да удвои износа на газ към Европа до 2027 година

" Гордеем се с този план. Към момента сме създали един източник в Каспийско море, само че има и няколко други газови полета, които ще допринесат за увеличение на размера на доставките. От доста години изнасяме петрол на интернационалните пазари, а сега сме сериозен снабдител на газ. Искам да подчертавам и върху това, което госпожа фон дер Лайен сподели за зелените източници. Много скоро ще сме снабдители и на електричество към Европейски Съюз, имаме капацитет за произвеждане на стотици мегавати в Каспийско море, като сега обсъждаме по какъв начин да доставим това електричесво ", сподели той.

Междусистемната газова връзка сред България и Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно с опция потенциалът да бъде повишен до 5 милиарда куб. метра в идващите години. Строежът на тръбата струваше 240 милиона евро. Близо 90 милиона евро от тях бяха обезпечени по европейски стратегии, а 110 милиона евро са заем от Европейската капиталова банка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР