Международният валутен фонд предупреди за влошаваща се икономическа перспектива догодина

...
Международният валутен фонд предупреди за влошаваща се икономическа перспектива догодина
Коментари Харесай

МФВ предупреди: Буреносните облаци се събират

Международният валутен фонд предизвести за влошаваща се икономическа вероятност следващата година и по-продължителна от предстоящата инфлация.

Базираната във Вашингтон институция резервира прогнозата си за тазгодишния напредък на международната стопанска система на 3,2 %, само че утежнява по отношение на юли упованията си за стопанската система следващата година. Тя ще се забави до растеж от 2,7 на 100, което е с два процентни пункта по-ниска прогноза по отношение на юлската.

Международният валутен фонд предизвестява, че рискът растежът на световната стопанска система следващата година да падне под два % е една четвърт.

" Буреносни облаци се събират, политиците би трябвало да удържат обстановката със мощна ръка ", написа при започване на отчета за световните вероятности, чието показване стартира във Вашингтон в границите на есенните годишни срещи на фонда със Световната банка.

Три са главните фактори за влошаващата се икономическа картина – съветската инвазия в Украйна, която е причина за високите цени на силата в Европа и повишаването на храните; високата инфлация и натискът върху стандарта на живот и резултатите от политиката на " нулев Covid ", водена от Китай.

" Най-лошото следва. Дори и трите най-големи стопански системи – Съединените щати, еврозоната и Китай да останат в застой, за доста хора чувството ще е за криза ", акцентират от фонда.

Инфлацията в световен мащаб ще доближи пика си в края на годината, само че ще остане доста висока по-дълго от предстоящото. Тя ще стартира да спада до 4,1 на 100 чак през 2024-та, сочат последните оценки на фонда.

Високите потребителски цени принудиха централните банки да стартират стягане на паричната политика, само че това ускори $. Заедно с покачването на лихвите това може да сложи редица страни пред тестване за погасяването на дълговите си отговорности, предизвестяват от фонда.

За следващ път от Вашингтон се чуват и апели за по-активна политика в областта на битката с климатичните промени.

За България прогнозите на фонда, основани на оценките на Евростат, са за растеж на стопанската система от 3,9 на 100 тази година и забавянето на растежа до 3% следващата година. Инфлацията тази година ще бъде 12,4 %, само че през 2023-та ще се забави до 5,2 на 100. Безработицата ще остане ниска, считат още от МВФ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР