Международният валутен фонд предупреди във вторник, че разликите между бедните

...
Международният валутен фонд предупреди във вторник, че разликите между бедните
Коментари Харесай

МВФ: Разликите между бедните и богатите страни се разширяват

Международният валутен фонд предизвести във вторник, че разликите сред бедните и богатите страни се уголемяват на фона на продължаващата пандемията от COVID-19, като относително ниските равнища на имунизация в разрастващите се стопански системи провокира неравномерно световно възобновяване, съобщи „ Ню Йорк таймс “.

В новия си отчет за международните стопански вероятности МВФ предвижда, че световният вътрешен артикул ще нарасне с 6% през 2021 година, като главен принос за растежа ще имат развитите страни, в това число и Съединени американски щати. Очакванията напредък е същият като този от априлската прогноза на МВФ.

От организацията чакат растежът в разрастващите се страни да бъде по-бавен и предизвестява, че разпространяването на по-заразните разновидности на ковид е опасност за възобновяване. МВФ прикани страните да работят дружно за ускоряването на имунизацията.

„ Нужните са многостранни дейности за обезпечаване на бърз и необятен достъп до ваксини, диагностика и терапия “, разяснява основният икономист МВФ Гита Гопинат. „ Това ще избави безчет животи, ще предотврати появяването на нови разновидности и ще добави трилиони долари към международния стопански напредък “, добави тя.

От организацията предвиждат, че стопанската система на Съединени американски щати ще нарасне със 7% през 2021 година, а тази на Китай – с 8,1%. МВФ чака брутният вътрешен артикул на Еврозоната да се усили с 4,6% през 2021 година, до момента в който за Обединеното кралство се предвижда растеж от 7%. Индия, която понесе изключително тежки стопански вреди през 2020 година, може да чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 9,5%, а Япония – от 2,8%.

За 2022 година МВФ предвижда международен стопански напредък от 4,9%, което съставлява проверка нагоре по отношение на априлския отчет, когато упованията бяха за напредък от 4,4%. През идната година растежът още веднъж ще бъде воден от развитите стопански системи.

Повече от година след началото на пандемията, икономическите вероятности на страните по света не престават да са обвързани с способността на държавните управления да обезпечават фискална поддръжка и да създават и доставят ваксини.

От МВФ означават, че към 40% от популацията в развиване стопански системи е изцяло имунизирано, до момента в който в разрастващите се страни и страните с ниски приходи този % е единствено 11. Различните равнища на финансова поддръжка от държавните управления усилват разликите в икономическото възобновяване.

Този месец бордът на шефовете на МВФ заяви, че е одобрил проекта за обособяване на 650 милиарда млрд. $ спомагателни аварийни активи, които страните да може да употребяват за покупка на ваксини, финансиране на здравни грижи и погашение на задължения. Ако проектът бъде финализиран през август, както се чака, това финансиране ще обезпечи спомагателна поддръжка за страните, които изостават във възобновяване си от здравната рецесия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР