Международният валутен фонд (МВФ) завиши съществено прогнозата си за инфлацията

...
Международният валутен фонд (МВФ) завиши съществено прогнозата си за инфлацията
Коментари Харесай

МВФ повиши очакванията си за инфлацията в България

Международният валутен фонд (МВФ) завиши значително прогнозата си за инфлацията в България тази година – с 1 прочие пункт. Според есенния макроикономически отчет на институцията междинното повишаване на живота в страната през 2023 година ще бъде 8.5%, до момента в който през април прогнозата беше за 7.5%. По-съществено закъснение на цените институцията чака едвам следващата година – до 3% в края на 2024 година

Прогнозата демонстрира, че инфлацията в България ще бъде измежду най-високите в Европейския съюз тази година. Според отчета на МВФ тя ще е по-висока единствено в няколко страни от Блока – трите прибалтийски страни, Словакия, Хърватия, Чехия, Полша, Румъния и Унгария. Така България ще остане в топ 10 в Европейския съюз, само че не по индикатор, с който да се гордее. 

Перспективата на МВФ идва дни след есенния отчет на Световната банка. Прогнозите и на двете институции са, че високата инфлация тази година може да се окаже спънка за влизането на България в еврозоната на 1 януари 2025 година, както чака българското държавно управление.

Според критериите на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) за присъединение към валутния съюз, инфлацията на страната претендент не трябва да надвишава с повече от 1.5 прочие пункта междинната инфлация в 3-те страни членки с най-хубави индикатори.

В прогнозата на МВФ за тази година това са Белгия, Испания, Кипър и Люксембург, чиято инфлация се чака да бъде в границите на 2.5 – 3.5%. Според простите сметки България е с много над допустимата за еврозоната равнища.

Международният валутен фонд другояче увеличи прогнозата си за растеж на българската стопанска система за тази година от 1.4% в пролетния си отчет до 1.7% в този момент. Това въпреки всичко остава малко под заложените от финансовия министър Асен Василев в бюджета за 2023 година 1.8% стопански растеж.

За сметка на проверката в посока нагоре, Фондът чака идната година брутният вътрешен артикул да се разшири с 3.2%, което е с 0.3 пункта под прогнозата от април.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР