Международният валутен фонд (МВФ) влоши прогнозите си за растежа на

...
Международният валутен фонд (МВФ) влоши прогнозите си за растежа на
Коментари Харесай

МВФ влоши прогнозите си за растежа на световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) утежни прогнозите си за растежа на международната стопанска система. Базовият сюжет от отчета през юли залага на напредък на световния БВП от 3,2 на 100 тази година, което е с 0,4 базисни пункта под прогнозата от април.

За разлика от прогнозата за растежа, която е занижена надолу, упованията за инфлацията се повишават, оповестява БНР.

В отчета на Международния валутен фонд се предвижда инфлация от 6,6 на 100 тази година в развитите стопански системи. Във зараждащите и разрастващите се стопански системи стойностите ще доближат 9,5 на 100.

" Трите най-големи стопански системи в света – Съединени американски щати, Китай и Европа – са в застой. Много от отрицателните опасности, които идентифицирахме в априлската международна икономическа вероятност, към този момент се материализират “, обясниха от МВФ.

Рисковете за новите стопански вероятности са преобладаващо в посока надолу, показва МВФ.

От фонда акцентират, че главен риск пред прогнозата остава развоят на войната в Украйна.

Главният икономист на Фонда Пиер-Оливие Гуринша не изключи и криза, като главният риск е обвързван с развоя на войната в Украйна и спомагателното повишаване на храните и енергоресурсите, които тя може да аргументи.

Сред най-уязвимите страни е водещата европейска мощ - Германия. Пълно спиране на съветските газови доставки може да нулира растежа в Европа и Съединени американски щати следващата година.

Според МВФ съветската стопанска система се оправя по-добре от предстоящото в изискванията на глобите, макар че упованията са брутният вътрешен артикул да се свие с най-малко 6 %.

Войната в Украйна може да докара до ненадейно прекъсване на европейския импорт на газ от Русия; инфлацията може да се окаже по-трудно да бъде понижена от предстоящото или в случай че пазарите на труда са по-затегнати от предстоящото или в случай че инфлационните упования не се стабилизират; по-строгите световни финансови условия биха могли да провокират дългови усложнения в нововъзникващите пазари и разрастващите се икономики; възобновените епидемии от Covid-19 и идващите ги локдауни, както и по-нататъшното ескалиране на рецесията в бранша на парцелите може в допълнение да подтиснат икономическия напредък на Китай; а геополитическата фрагментация може да попречи на международната търговия и съдействие.

Експертите предизвестяват, че евентуалното прекъсване на съветските доставки на природен газ за Европа могат да влошат картината, което да докара до още по-нисък стопански напредък и по-висока инфлация. Растежът може да се забави до 2,6 на 100 тази година и 2 на 100 следващата година.

Високата инфлация би трябвало да е приоритет номер едно, считат от фонда и акцентират, че неизбежното стягане на паричната политика ще има своята икономическа цена.

Според икономистите във Вашингтон, би трябвало да се обърне особено внимание на резултата от високите цени на енергоносителите и на храните. Също по този начин би трябвало да се обособят специфични политики за реваксинация на популацията против новите разновидности на ковид и да не се подценява прекосяването към по-екологосъобразна стопанска система.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР