Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да предостави 3 милиарда

...
Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да предостави 3 милиарда
Коментари Харесай

МВФ опуска 3 млрд. долара на Пакистан

Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да даде 3 милиарда $ на Пакистан , дълго чакано облекчение за избавяне на болната стопанска система на страната. Това заяви Асошиейтед прес.

Деветмесечното съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Изпълнителния съвет на МВФ, който се чака да вземе дефинитивно решение в средата на юли.

Нейтън Портър, началник на задачата на МВФ в Исламабад, акцентира, че стопанската система на Пакистан е изправена пред няколко външни потрес а, като пагубните наводнения през 2022 година, които предизвикаха вреди за 30 милиарда $ и засегнаха милиони пакистанци, както и скока на цените на суровините вследствие на войната на Русия в Украйна.

По думите му през последните няколко дни пакистанските управляващи са подхванали решителни ограничения, с цел да приведат политиките в по-голямо сходство с програмата за стопански промени, подкрепяна от Международния валутен фонд, в това число приемането на ревизиран бюджет.

Сделката сред МВФ и Пакистан идва дни откакто министър председателят Шехбаз Шариф беседва с шефът на организацията Кристалина Георгиева. Преговорите сред Пакистан и МВФ бяха в застой през декември , откакто световният заемодател забави отпущането на решителен транш от 1,1 милиарда $ от избавителния проект, подписан през 2019 година

Пакистанско държавно управление се бори да избегне банкрута с финансова помощ от другарски страни като Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Освен това страната е въвлечена в невиждана икономическа рецесия, откогато Шариф смени Имран Хан като министър председател.
 МВФ забави 6 милиарда $ помощ за Пакистан
МВФ забави 6 милиарда $ помощ за Пакистан

Заради несъблюдение изискванията на предходна сделка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР