Международният театрален фестивал , който миналата година се състоя наесен

...
Международният театрален фестивал , който миналата година се състоя наесен
Коментари Харесай

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

 Визия: Venelin Shurelov
Международният сценичен фестивал, който предходната година се състоя наесен и мина в цифров формат поради пандемията, в този момент се завръща онлайн.

29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„ 100 “, с който Варненският трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ отпразнува през април своята 100-годишнина. В представлението вземат участие всички артисти от трупата на театъра, а постановката е на режисьора Боян Иванов.

Сред специфичните фестивални събития е представянето на документалната книга „ Тя, Цветана Манева “ с създатели Георги Тошев и Яна Борисова. Събитието ще бъде съпроводено от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Велчев (виолончело).

Международната селекция на фестивала се открива с атрактивния отвесен танц на нидерландската компания AIRA на фасадата на Фестивалния и конгресен център, като към нея особено ще се включат музикантите „ Керана и космонавтите “. „ Полетът “ отбелязва 20-годишното съдействие на Варна и Дордрехт и се реализира взаимно с Посолството на Кралство Нидерландия.
Програма „ Интермецо “, която се провежда взаимно с Международния музикален фестивал „ Варненско лято “, показва едни от най-хубавите фламенко танцьори от фамозната компания „ Фламенко балет Барселона “, водени от Давид Гутиерес, в неговия театър „ Фламенко: Възраждане “.

По традиция фестивалът включва и прожекция от афиша на National Theatre Live, представящ на кино екран най-хубавото от английския спектакъл. Тази година феновете ще могат да видят филмовата звезда Джеймс Макавой на театрална сцена в спектакъла „ Сирано “ – истинска модерна интерпретация на пиесата от XIX век на Едмон Ростан, с доста рап, бийтбокс ритми и лирика.

Финалът на театралния празник е на 12 юли в Археологическия музей, където ще бъде показана за първи път фестивалната продукция „ Портрети на незнайното “. Тя сплотява трима от най-изявените създатели в българския спектакъл – Явор Гърдев, Петър Дундаков и Венелин Щурелов, в музикално-драматичен и образен пърформанс за индивида, изправен пред загадките на необятния космос и личния микрокосмос.

Фестивалната стратегия, която включва 15 спектакъла и специфични събития, показа в детайли в „ Артефир “ театроведът доцент доктор Асен Терзиев, основен координатор на фестивала „ Варненско лято “. Целия диалог можете да чуете в звуковия файл.

--> Споделете
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР