Международният фестивал за уличен и куклен театър Панаир на куклите“

...
Международният фестивал за уличен и куклен театър Панаир на куклите“
Коментари Харесай

Световни артисти в София за Панаира на куклите

Международният фестивал за махленски и куклен спектакъл „ Панаир на куклите “ до 18 септември чества в София 20 години от основаването си. Голямото разкриване е на 9 септември от 19 часа в Столичния куклен спектакъл, уредник на фиестата. Стартът е в салона на „ Гурко “ 14 с премиерата на „ Приключенията на Доктор Дулитъл “ по Хю Лофтинг, режисьор Катя Петрова. Сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, музиката е на Христо Йоцов. Представлението ще се играе и на 10 септември от 11.

И тази година в програмата на „ Панаир на куклите “ са включени спектакли на световноизвестни трупи. Невероятните актьори от Zero en Conducta (Испания) ще са посетители на София с представлението “Механика на душата ”. Зрителите ще могат да го гледат на сцената на Столичен куклен спектакъл, салон „ Гурко “ 14 на 12 септември от 19. Отново там канадската натрупа „ La fille du Laitier “ ще показа своя прочит на „ Макбет “ от Шекспир на 15 септември от 19. Приказните герои от още една класическа история ще пренесат дребни и огромни във вълшебния свят на куклите. На 16 септември от 19 и на другия ден от 11 в салон „ Янко Сакъзов “ 19, Столичният куклен спектакъл играе още едно ново зрелище в границите на фестивала - „ Палечка “ по Андерсен. Драматизация, постановка и сценография - Магдалена Митева, музика - Никола Стоянов.

Любопитни са и участниците, които ще показват изкуството си навън. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d`Asphaldt – „ Отфрид “), музиканти – марионетки (Antamapantahou – „ Струните на музиката “), индийски слон в действителни размери (Centre de Titelles de Lleida – „ Хатхи), артисти с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „ Сини братя “) и доста други.

В 12-то издание на фестивала ще вземат участие 13 български трупи и 15 задгранични театри – над 200 създатели от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия. Представленията ще се играят на сцените на Столичен куклен спектакъл, НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, Общински културен институт „ Красно село “, „ Топлоцентрала “, “I am studio ”, “City Mark Art Center ”, “Ателие 313 ”. Уличните спектакли ще се състоят в Борисова градина, парк „ Заимов “, парк „ Света троица “, Градска градина, парк НДК, Южен парк, археологическия комплекс „ Западната врата на Сердика “, градина „ Кристал “.

Програмата по традиция е разнообразна и обгръща всички възрастови групи – от бебешки представления до постановки за възрастни. За първи път публиката ще може да гледа и микро спектакъл – представления за един до четирима фенове. След триумфа на показания през 2021 година онлайн модул и тази есен платформата fest.sofiapuppet.bg ще е дейна. Представленията ще са налични в границите на 48 часа и ще са изцяло безвъзмездни за всеки на територията на България. Пълната стратегия на фестивала е на www.sofiapuppet.com и на www.fest.sofiapuppet.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР