Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските

...
Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските
Коментари Харесай

„Сааб“ за скандалите около „Грипен”: Свидетели сме на много грешни твърдения

Международната тръжна процедура по придобиване на нови изтребители за българските Военновъздушни сили беше стартирана от българското Министерство на защитата през декември 2016 година с изпращането на искане за оферта (Request for proposal) до три държавни управления. Процесът сега е в своята решителна и извънредно значима фаза.
„ Сааб “ и Швеция наблюдават стадиите на процедурата и съпътстващия ги обществен спор в България с огромен интерес, внимание, почитание и самообладание.

Сега чакаме заключенията и рекомендациите на краткотрайната парламентарна комисия за изследване на процедурата по желание на нов вид военен аероплан за българските Военновъздушни сили, основана през юли 2017 година

В последните седмици бяхме очевидци на доста неверни и заблуждаващи изказвания, рецензии и обвинявания, публикувани обществено. Като имаме поради това и с почитание към България, бихме желали да изясним следното:

1. „ Сааб “ и Швеция в никакъв случай не са търсили каквото и да е непочтено преимущество по време на процедурата, провеждана от българското Министерство на защитата и от държавното управление. Обвиненията, че се възползваме от схемата за заплащане, сложена като условие от Министерството на защитата, не са основателни. Като всеки различен участник в процедурата, бихме предпочели предплатено заплащане. Все отново, разбираемо е, че министерствата на финансите и защитата изискват вид, който съответствува с рестриктивните мерки на българския бюджет. Схемата за заплащане беше утвърдена от Народното събрание през 2016 година и ние сме се съобразили с това изискване в отговора ни на настояването за оферта.

2. В допълнение, и министър-председателят Бойко Борисов, и министърът на защитата Красимир Каракачанов са отбелязвали обществено и публично няколко пъти през последните месеци, че държавното управление би желало да разиска даже по-дълъг интервал за заплащане, като да вземем за пример 10 години. Това демонстрира, че съществуват бюджетни ограничавания и сходен аршин не дава преимущество само на „ Грипен “. Това условие е в сходство с националната тактика на България и с макроикономическите и бюджетни ползи на страната ви, които ние почитаме.

3. Друг значим аршин в интернационалната процедура, проведена от държавното управление, е времето за доставка на новите самолети. Този аршин е подбуден от незабавните потребности на българските Военновъздушни сили. Горди сме, че можем да доставим нови самолети в поставените от България периоди. Времето за доставка явно е едно от нашите конкурентни преимущества, дружно със способността ни да предложим гъвкави схеми за заплащане, а също по този начин и ниските разноски на „ Грипен “ през целия витален цикъл. Вярваме, че това са аргументите за класирането на офертата за „ Грипен “ преди всичко през април 2017 година от комисия от самостоятелни специалисти, назначена от държавното управление.

4. В допълнение, за България има евентуални изгоди от присъединението ѝ към растящото семейство на „ Грипен “ в Централна и Източна Европа. Това неповторимо районно групиране предизвиква съдействието във връзка с авиационната инфраструктура, образованието на водачите и наземния личен състав, поддръжката, частите и логистиката, а също и при обединяването и шерването на ноу-хау. Регионалното съдействие е значима самодейност на НАТО.

5. Докато чакаме резултатите от активността на краткотрайната парламентарна комисия, която проверява заключенията на самостоятелната комисия от специалисти, назначена от Министерството на защитата, виждаме изявления в медиите, съгласно които най-вероятната рекомендация ще бъде стартирането на нова тръжна процедура. С почитание към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме желали да изтъкнем, че започването на нова интернационална процедура ще докара до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за защита. Това в допълнение ще натовари оперативния бюджет на българските Военновъздушни сили.

„ Сааб “ участва на българския пазар от 2003 година Уверени сме, че шведското предложение за новопроизведени изтребители „ Грипен “ C/D изцяло дава отговор на ползите на България и чакаме да повишим стратегическото партньорство сред България и Швеция.

Магнус Луис-Олсон

Президент за Европа

„ Сааб “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР