Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на страната

...
Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на страната
Коментари Харесай

Вижте оценката на Фич и S&P Global за България

Международната рейтингова организация „ Стандарт енд Пуърс “ увеличи вероятността на страната ни от постоянна на позитивна. А организация „ Фич Рейтингс “ удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в задгранична и локална валута със постоянна вероятност. Това написа във Facebook министър председателят Бойко Борисов.

Две от трите най-големи организации за кредитен рейтинг – "Фич " (Fitch Ratings) и "Стандард енд Пуърс Глобъл " (S&P Global) надлежно потвърдиха и покачиха вероятността за кредитния рейтинг на България в задгранична и локална валута. Това стана известно от известие на Министерството на финансите.

"Фич " удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в задгранична и локална валута със постоянна вероятност. Краткосрочният рейтинг в задгранична и локална валута също се резервира "F2 ". Оценката за рейтинга е подкрепена от стабилната фискална позиция и политиката за поетапно присъединение към еврозоната.

Агенцията показва, че икономическият напредък в страната надвишава регистрирания за страните в категорията ‘BBB’. През 2017 година българската стопанска система набъбна с 3.6 % в действително изражение. За съпоставяне, междинният напредък на стопанските системи от същата рейтингова група е 3.3 %.

За актуалната година "Фич " чака растежът да се форсира до 3.7 %, преди да се забави до 3.4 % през 2019 година

"Стандард енд Пуърс " увеличи вероятността за кредитния рейтинг на България от постоянна на позитивна. Дългосрочният и кратковременен кредитен рейтинг на страната в задгранична и локална се удостоверяват на BBB-/A-3'.

Положителната вероятност демонстрира сполучливо възстановяване на финансовите условия, както и усилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от организацията чакат постоянния стопански напредък да продължи, в сходство с възходящата динамичност на износа и удобните условия за кредитиране.

Нетният държавен дълг ще продължи да понижава през 2018 година, за четвърта година подред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и настоящата сметка ще остане на остатък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР