Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch потвърди рейтинга на ББР - „BBB“ със стабилна перспектива

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на Българската банка за развиване „ BBB “ със постоянна вероятност. Потвърдени са и всички останали рейтинги на банката.

Това равнище е равно на оценката на рейтинговата организация за Република България и е на практика най-високият вероятен кредитен рейтинг за националната банка за развиване.

Оценката на рейтинговата организация се базира на два фактора: от една страна доста положителното финансово положение на ББР, а от друга – опциите за поддръжка на банката от страна на притежателя ѝ – българската страна. В отчета си рейтинговата организация е отчела ролята на ББР за реализирането на икономическата политика на страната, в това число и за превъзмогването на следствията от пандемията Covid-19.

Разгледани са и факторите, които могат да доведат до смяна на рейтинга. Покачване или намаляване биха могли да са разследване от смяна в рейтинга на България или на оценката за склонността на страната да поддържа банката. Рейтинговата организация категорично е показала, че вероятно намаляване заради утежняване на представянето на ББР не е неин главен сюжет.

На фона на тази добра оценка продължава и дейната активност на банката пo държавните пpoгpaми в пoдĸpeпa нa компании от всички браншове и на физическите лица, ĸoитo тъpпят нeгaтивни пocлeдици oт пaндeмиятa COVID-19. Oбщият paзмep нa пoтвъpдeнитe зa гapaнтиpaнe ĸpeдити за дребния и междинния бизнес с понижени условия за поръчителство и по-голям гратисен интервал нахвърли 76 млн. лева Haй-cepиoзeн интepec ĸъм пpoгpaмaтa ca пpoявили ĸoмпaнии oт ceĸтopитe тъpгoвия, тypизъм, тpaнcпopт и пpoизвoдcтвo. 83 млн. лeвa пъĸ ca oтпycнaтитe бeзлиxвeни зaeми зa физичecĸи лицa, oдoбpeни oт тъpгoвcĸитe бaнĸи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР