Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл приветства решението на Турция да

...
Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл приветства решението на Турция да
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл иска Турция да освободи повече затворници заради COVID-19

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " приветства решението на Турция да освободи десетки хиляди пандизчии поради епидемията от ковид, само че съобщи, че законът не покрива категории, които също би трябвало да са включени в него, заяви Ройтерс.

" Осъдените в несправедливи процеси по силата на турските извънредно необятни антитерористични закони в този момент са обречени да бъдат изправени пред вероятността за заразяване с това смъртоносно заболяване ", сподели деятелят на " Амнести интернешънъл " Милена Буюм.

" Турското държавно управление би трябвало да постъпи вярно и неотложно да освободи тези, които са наказани само поради изразяването на мирните си възгледи ", добави тя.

След несполучливия опит за прелом през 2016 година броят на пандизчиите в Турция набъбна до съвсем 300 хиляди - втората най-висока бройка в Европа и най-пренаселената затворническа система на континента, съгласно данни на Съвета на Европа от януари 2019 година, предава Българска телеграфна агенция.

Около 50 хиляди души са наказани или са затворени в очакване на развой по обвинявания в тероризъм, в това число членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на мрежата на Фетуллах Гюлен. Те са изключени от действието на новия закон, който цели да облекчи пренаселеността на пандизите предвид на разпространяването на ковид, съобщи турският опозиционен парламентарист Туран Айдоган от Народнорепубликанската партия (НРП).

Според него законът би трябвало да бъде изработен по този начин, че да пази свободата на мисълта. " Вие затваряте всеки, който подлага на критика ", обърна се той към ръководещото болшинство. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР