Международната федерация по лека атлетика (преди IAAF, сега с името

...
Международната федерация по лека атлетика (преди IAAF, сега с името
Коментари Харесай

Атлетиката ще пусне само 10 руснаци на олимпиадата в Токио

Международната федерация по лека атлетика (преди IAAF, в този момент с името Световна атлетика) наложи следващо наказване на съветската федерация поради нарушаване на антидопинговите правила. Само 10 съветски лекоатлети ще бъдат позволени до присъединяване на олимпийските игри в Токио под безпристрастен байрак. Освен това съветската федерация (ВФЛА) ще би трябвало да заплати санкция от 10 млн. $. Ако половината от санкцията не е платена до 1 юли, всички руснаци ще получат възбрана за присъединяване. Останалата част от санкцията ще е условна за идващите 2 години. При вероятно последващо нарушаване обаче, съветската федерация ще би трябвало да я заплати незабавно. 

Съветът на интернационалната федерация обсъждаше евентуална цялостна възбрана за Русия, даже и под безпристрастен байрак, поради това, че съветската федерация се опита да избави от наказване за допинг международния първенец в зала в скока на височина за 2018 година Данил Лисенко посредством превръщане на документи. Заради обвиняването предходният президент на ВФЛА Дмитрий Шляхтин подаде оставка, а наследникът му на поста Евгени Юрченко съобщи предходната седмица, че федерацията поема цялостна отговорност за случилото се при предходното управление. Именно това избави Русия от цялостна възбрана за присъединяване, само че страната ще може да праща по най-много 10 лекоатлети на всички огромни шампионати. Според международната федерация ограничаването " ще провокира промени в съветската атлетика "  

8 от 10-те спортисти, които ще могат да вземат участие на олимпийски игри, международни и европейски шампионати, ще са от листата за тестване на атлетическия съюз по интегритет (AIU) . В тази група са трикратната международна шампионка в скока на височина Мария Ласицкене, международната шампионка в овчарския скок Анжелика Сидорова и някогашният международен и европейски първенец на 110 м с трудности Сергей Шубенков. Тримата се срещнаха с президента на IAAF Себастиан Коу предходната седмица. 

" Те бяха доста ясни в желанието си, че желаят да вземат участие в смяната и изрекоха доста потребни наблюдения за треньорите и потребността от смяна в културата им. Искат да са част от решението и явно желаят да предпазят опцията си да се състезават като неутрални спортисти ", сподели Коу.

Останалите в листата са Иля Иванюк и Михаил Акименко (скок на височина), Иля Шкуреньов (десетобой), Тимур Моргунов (овчарски скок) и Василий Мизинов (спортно ходене). Руската федерация ще може да показва другите двама за всяко огромно състезание, само че те би трябвало да дават отговор на условията за приемане на безпристрастен статут. 

" Лимитът ще бъде преразгледан в края на годината, с цел да се реши дали да бъде оставен, да бъде понижен или повишен. Идеята е да стартираме действителни промени ", съобщи Руне Андерсен, който бе отпред на последната работна група за Русия и изготви следващия отчет за страната. 

Руските спортисти няма да имат ограничаване за комерсиални надпревари, провеждащи се в един ден, а лимитът ще важи единствено за огромни шампионати.

" Санкциите, утвърдени от съвета, демонстрират сериозността на нарушаванията на съветската федерация и изпращат ясно обръщение, че одобряваме сходни дейности доста съществено. Постоянно се опитвахме да отделим чистите спортисти от опетнената система, поради което въведохме неутралния статут за лекоатлетите, който им разрешава да вземат участие в надпревари и да печелят пари от наградни фондове, само че ограничихме присъединяване им в интернационалните и европейски шампионати, в това число и олимпийските игри. Ясно е, че предходните ограничения не бяха задоволителни, с цел да променим културата на съветската атлетика. Надяваме се новите да са задоволителни, с цел да предизвикат същинска смяна. Решението половината от санкцията да е условна в идващите две години е поради това, че желаеме да забележим смяна във всички структури в атлетиката в Русия. Но би трябвало да сме ясни - в случай че първите 5 млн. $ не бъдат платени до 1 юли, тогава цялото решение, взето през днешния ден, ще бъде преразгледано и ще бъде лишен статута на неутрални състезатели на всички съветски спортисти. Съветът се усеща предаден от предходното управление на съветската федерация, поради което одобрихме нови критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени за връщане на лиценза ", сподели Коу.

Той добави, че се чака проект за деяние от съветската федерация, който би трябвало да бъде утвърден от специфична комисия към интернационалната, в която ще влязат представители на съветското спортно министерство, съветския олимпийски комитет и съветската антидопингова организация (РУСАДА).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР