Международната автомобилна федерация (FIA) ще избере нов президент на 17

...
Международната автомобилна федерация (FIA) ще избере нов президент на 17
Коментари Харесай

Британец или арабин ще е новият шеф на световния автомобилизъм

Международната автомобилна федерация (FIA) ще избере нов президент на 17 декември. Управлявалият 12 година французин Жан Тод е задължен да напусне, защото изчерпа заложените в устава точно при неговото ръководство най-много три 4-годишни мандата.

" Имам още доста сила, само че изменихме устава и ограничихме мандатите. Мнозина ме молят да остана, само че ще спазя устава ", сподели 75-годишният Тод.

За поста на спортния директор на " Ферари " от епохата на Шумахер от дълго време не е имало конкуренция и той бе единствена кандидатура на последните избори през 2017-а. Сега се явяват двама - британецът Греъм Стокър и Мохамед бен Сулайем от ОАЕ.

Последният е звезда от арабските ралита и за 20-годишната си кариера 14 пъти завоюва шампионата на Близкия изток. В момента е президент на автомобилната федерация на ОАЕ, а от 2008 година е вицепрезидент на Световния съвет на FIA.

Той има намерение да промени доста неща. Вече показа програмата FIA for Members, съгласно която в нея ще има клубове, а освен федерации. Смята също да вкара нова служба - изпълнителен шеф.

" Не може всичко да прави президентът. Не желая да се занимавам с микромениджмънт, рутинните каузи ще са за изпълнителния шеф и той ще сплоти спорта с автомобилния сегмент ", изясни Бен Сулайем.

Друга негова концепция е да се основат голям брой не доста скъпи районни шампионати, главно в Азия (Китай и Индия). " На начално равнище в тях техниката би трябвало да е налична. Пуснахме плана Cross Car (подобни на бъги едноместни коли с мотоциклетни двигатели). Получи се превъзходно. За да участваш, ти трябват не повече от $9000 - споделя арабинът. - Готови сме с пълностоен проект за тези серии и да дадем на водачите локални шампионати, в които да се развиват. След 4 години може да удвоим тези районни ралита. "

Той желае да промени и финансовата политика, като я направи по-прозрачна, качвайки на уеб страницата на FIA финансовите доклади.

Греъм Стокър пък още от първата година на Тод като президент (2009) е негов вице. Юрист е - специалист по спортно право, и точно той работеше по най-гръмките кавги във Формула 1 - умишлената повреда на Нелсън Пикет-младши в Сингапур (2008) и шпионския скандал с " Макларън " (2007). По първия случай година по-късно FIA наказа с условна дисквалификация до 2011 година " Рено ", а по втория (британският отбор получи откраднати чертежи на болида на " Ферари " ) " Макларън " приключи сезона с дисквалификация и санкция от $100 млн.

" Смятам, че имам задоволително опит и познания за президент. Минах през доста основни моменти в историята на автомобилните надпревари, участвах при подписването на груповите контракти, удължаването на договора за WRC и организацията на Формула Е ", споделя Стокър.

Той показа своята програма FIA for All в контраст на Бен Сулайем. В нея има общодостъпност до надпреварите, полово и расово многообразие и даже екология. Стокър счита да форсира процесите, които FIA забавяше - нахлуване на дамите в автомобилизма, да се направи сериозна стъпка към киберспорта и превръщането на Съединени американски щати в основен пазар поради големите парични потоци там.

Самото съществуване на конкуренция за поста обаче нажежи ситуацията. Комисията по нравственос неотдавна получи искане да позволи гласуващите да демонстрират фотоси на своите бюлетини, откакто ги попълнят. Шефът ѝ Франсоа Беланже реагира остро и изпрати предупредително писмо.

" Каквато и да е форма на напън върху член на FIA за повлияване на вота му е нарушаване на съществени правила на FIA. А гласуващите да дават фотодоказателства за своя глас ще е още по-сериозно нарушаване ", написа той и прикани към здравомислие, акцентирайки три вероятни нарушавания при вота: заплашване на гласоподаватели, предложение на пари против избор и въпросната молба за фотоси от бюлетините.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР