Международната агенция за изследване на рака (МАИР) обяви януари 2024

...
Международната агенция за изследване на рака (МАИР) обяви януари 2024
Коментари Харесай

Ракът на маточната шийка: защо се появява и може ли ваксината да ни предпази

Международната организация за проучване на рака (МАИР) разгласи януари 2024 година за месец на осведоменост за рака на маточната шийка, с цел да увеличи осведомеността за аргументите, предварителната защита и лекуването на рака на маточната шийка.


Според проучванията имунизацията против човешкия папиломен вирус (HPV) може да понижи честотата на рака на маточната шийка с съвсем 90 %, оповестява Би Би Си.

Ракът на маточната шийка е четвъртият най-разпространен рак при дамите в света, от който всяка година умират над 300 000 души.

Как имунизацията против HPV защищава от рак?

Ваксината защищава от девет вида HPV, два от които са тези, които предизвикват съвсем всички типове рак на маточната шийка (99%), множеството типове рак на аналния канал (90%) и някои типове рак на половите органи (65% от рака на матката и 50% от рака на вулвата), както и рак на главата и шийката (65-90%).

Проучванията демонстрират, че имунизацията защищава от HPV зараза за най-малко 10 години, макар че специалистите считат, че отбраната в действителност продължава по-дълго.

Проучванията демонстрират, че имунизацията понижава честотата на рака на маточната шийка с съвсем 90%.

Кой може да си сложи имунизацията против HPV?

Ваксинацията с HPV ваксина е по-ефективна, в случай че се направи преди първата HPV зараза. Ваксината може да предотврати заразяването, само че не може да избави организма от вируса след заразяването, защото и до през днешния ден няма дейно лекуване за него.

Човешките папилома вируси са доста необятно публикувани и до 25-годишна възраст до 80% от хората са изложени на въздействието им.

Лекарите предлагат имунизация преди младежите да станат полово дейни.

СЗО предлага една или две дози от имунизацията, а на хората с по-нисък имунитет се предлага да се ваксинират два или три пъти.

Какво съставлява HPV?

Човешките папиломавируси са доста публикувана група. До момента учените познават 200 разновидности на HPV.

При множеството хора инфекцията с HPV протича без никакви признаци и не предизвиква никакви проблеми. При 90 % от хората организмът самичък се оправя с инфекцията.

Но някои типове на вируса са с висок риск от рак и могат да причинят остри кондиломи (брадавичести образувания) по лигавичните повърхности на тялото и/или рак.

Ракът на маточната шийка се предизвиква от непрекъсната и продължителна HPV зараза с високорискови видове HPV. Той може да аргументи и рак на вулвата, вагината, устата/гърлото, пениса и аналния канал.

HPV инфекцията предизвиква към 5% от всички типове рак в света. По оценки на СЗО всяка година 625 600 дами и 69 400 мъже развиват рак, породен от HPV.

Жените, живеещи с вируса на човешкия имунодефицит (ХИВ), са шест пъти по-застрашени да развият рак на маточната шийка спрямо дамите без ХИВ.

Профилактичната имунизация против HPV може да предотврати тези типове рак. Освен това профилактичните прегледи и лекуването на предраковите промени в организма са ефикасен метод за попречване на рака на маточната шийка.

Строго видяно, болесттите, породени от HPV, не са полово излъчени инфекции (ППИ), защото се предават при всевъзможен (не единствено полов) контакт, за разлика от болести като гонорея да вземем за пример.

Най-често обаче заразяването става по време на сексуален контакт, макар че инфекцията може да се популяризира и посредством фомити (предмети, нечисти с патогенни микроби и вируси), при здрависване посредством микропукнатини по кожата и от бременната майка към плода посредством околоплодната течност, плацентата или по време на раждането посредством контакт с лигавиците на дамата.

До момента няма доказателства, които да удостоверяват опцията за заразяване по воден път, макар че HPV ДНК е открита във водната среда. Конвенционалните хигиенични способи не са ефикасни за попречване на инфекцията с HPV.

Колко необятно е публикувана имунизацията против HPV в международен мащаб?

По данни на СЗО съвсем 90 % от смъртните случаи от рак на маточната шийка са в страни с ниски и междинни приходи.

Той е лечим в ранните стадии на болестта, само че в тези страни нормално се открива едвам след появяването на признаците, след което оздравяването става малко евентуално.

По данни на СЗО най-високо е разпространяването на рака на маточната шийка в Африка на юг от Сахара (24 %), следвана от Латинска Америка и Карибите (16 %), Източна Европа (14 %) и Югоизточна Азия (14 %).

Това се дължи на неналичието или ниския обсег на профилактичните прегледи, ограничавания достъп до здравни услуги и страха или недоверието към имунизацията.

Една от първите африкански страни, които започнаха имунизация против HPV, беше Руанда, която през 2011 година започва стратегия за ранна имунизация на девойките и профилактичен скрининг на маточната шийка за дамите.

През първата година девет десети от девойките на подобаваща възраст получиха имунизацията.

Въпреки че имунизацията доста понижава вероятността от развиване на рак на маточната шийка, тя не защищава от всички типове HPV. Ето за какво постоянните профилактични прегледи за дами над 25 години са толкоз значими.

Какво прави СЗО?

Световната здравна асамблея (СЗА, управителният орган на СЗО) одобри Глобална тактика за ускорение на елиминирането на рака на маточната шийка като проблем на публичното здраве.

Нейните цели са:

Ваксиниране на 90 % от девойките с ваксина против HPV до 15-годишна възраст;

Профилактични прегледи и проучвания за 70 % от дамите до 35-годишна възраст и следващи прегледи до 45-годишна възраст;

Осигуряване на лекуване за 90% от дамите, диагностицирани с рак на маточната шийка, и 90% от дамите, диагностицирани с предракови изменения;

Освен това СЗО се ангажира да обезпечи вземането на политически решения на световно, районно и национално ниво, които могат да обезпечат съответна помощ за реализирането на тази тактика.

СЗО се ангажира да актуализира и поправя тактиката за рака на маточната шийка в сходство с най-новите медицински данни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР