Международна група учени установи, че Юстиниановата чума - първата в

...
Международна група учени установи, че Юстиниановата чума - първата в
Коментари Харесай

Учени откриха какво е предизвикало първата чума

Международна група учени откри, че Юстиниановата чума - първата в историята на човечеството чумна пандемия, е била провокирана по едно и също време от няколко варианта на бактерията Yersinia pestis, а не от една нейна вариация, заяви Физ.орг.

Специалистите са изследвали тленните остатъци на умрели от болестта хора, които са заровени в Германия, Франция и Испания, предава Българска телеграфна агенция.

Те изследвали също скелети на хора, които по същото време били заровени във Англия, като задачата била да се откри дали заболяването е върлувала на Британските острови. Учените съумели да реконструират генома на причинителя на болестта, като в 8 от 21 случая извлекли от костите ДНК на микроорганизма.

Оказа се, че пандемията фактически е стигнала до Англия.

Освен това били открити извънредно огромен брой разновидности на причинителя на болестта. Специалистите разпознали 8 тясно свързани един с различен варианта. Засега обаче е незнайно кой вариант е провокирал пандемията, въпреки да се счита, че той се е появил в Централна Азия надалеч преди началото на Юстиниановата чума.

Юстиниановата чума се появила през 541 година по време на ръководството на император Юстиниан Първи. Пандемията бързо обхванала цяла Азия, Северна Африка и Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР