Международна банда с българско участие, откраднала над 80 милиона евро

...
Международна банда с българско участие, откраднала над 80 милиона евро
Коментари Харесай

Разбиха банда, откраднала 80 млн. евро

Международна тайфа с българско присъединяване, откраднала над 80 милиона евро с финансови измами в интернет, разрушиха на 2 април служители на реда и прокурори от 4 страни, в това число и нашата. Организираната незаконна група се занимавала с фиктивна търговия с финансови принадлежности. Членовете й са упрекнати в корупция, компютърни закононарушения и пране на пари.

Схемата на измамата е следната: С писма до електронната поща и рекламни банери се примамват евентуалните жертви, с цел да се записват във фиктивно основана платформа за цифрова търговия с бинарни варианти и други финансови принадлежности против начална такса от €250, заяви пресцентърът на прокуратурата. Откликналите на измамата биват атакувани от сътрудници и персонални брокери, основани главно в колцентрове в Белград и София. Всеки вложител получава достъп до платформа, където да наблюдава придвижването на парите си и по-точно, по какъв начин те се усилват от осъществени търговски облаги. Въпросните вложения стартират пътя си на изпиране през редица сметки от разнообразни точки на света, а излъганите не получават на практика никакви дивиденти.

Задържани са трима българи, един немец и петима сърби, като се счита, че двама от тях са уредниците на групата. В Сърбия прокурорите са сложили под наблюдаване повече от 30 банкови сметки, запорирани са движими имущества и парични средства.

В Германия е блокирана една от главните банкови сметки на групата, съдържаща над €2,5 млн. Разследването потегля точно от там преди към година, когато се включва и Централната прокуратура на Австрия за битка с стопански закононарушения и корупция.

Потърпевши от активността са хиляди европейски жители от десетки страни, като се счита, че вредите са за близо €80 млн. У нас ефективно присъединяване в акцията взимат Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, отдел “Киберсигурност “ към ГДБОП и Дирекция “Международно оперативно съдействие “ в Министерство на вътрешните работи под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби на Националното бюро на България в Евроджъст.

Четирима от арестуваните са открити в София въз основа на издадена европейска заповед за арест. Германският жител остава зад решетки с наложена най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража “. Двама са под домакински арест, а един е с наложена парична гаранция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР