Международен екип с участието на специалисти от университета на Лион,

...
Международен екип с участието на специалисти от университета на Лион,
Коментари Харесай

Учени разгадаха „бодливите“ тайни на розата

Международен екип с присъединяване на експерти от университета на Лион, Франция , е разгадал " бодливите " секрети на розата , съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър джинетикс ".
 
Дешифрирането на генома на цветето на любовта може да докара до основаването на " розови блокбастъри " - разновидности с по-наситени багри и благоухание , които са по-устойчиви на суша, заболявания и вредители, и имат по-дълъг живот след ампутиране.
 

Създадената от учените генетична карта - една от най-подробните на растителен тип , е основана върху генома на Китайската роза (Rosa chinensis) . Смята, че тя е първата източноазиатска роза, достигнала до Европа през 18-и век. За да изследват произхода и еволюцията й, експертите са сравнили генома на розата с този на други растения от семейство Розови като ягода, кайсия и праскова.
 
 Gulliver/Getty Images

Учените са разпознали над 36 000 гена, кодиращи протеини , и биохимичен механизъм с роля в координирането на уханието и цветовете на розата.
 
Китайската роза се счита за един от главните прародители на актуалните десетки хиляди култивирани разновидности , произлезли от известните към 200 типа диви розови растения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР