Международен екип от учени направи необичайно откритие – звезда, която

...
Международен екип от учени направи необичайно откритие – звезда, която
Коментари Харесай

Учени откриха звезда, която отказва да умре


Международен екип от учени направи извънредно изобретение – звезда, която отхвърля да спре да свети.

Обикновено суперновите – детонациите на звезди, бележат края на виталния цикъл на небесните тела. Досега са следени хиляди сходни феномени и всички те имат еднакъв край, написа научното издание „ Сайънс дейли “.

Но в изследване на откриватели, водени от специалистите на обсерваторията „ Лас Кумбрас “, те са разкрили впечатляващо изключение – звезда, която е експлодирала доста пъти в границите на над 50 години.

Според Питър Нъджънт от американската Национална лаборатория „ Лорънс Бъркли “ наблюдението не наподобява на нищо, виждано до момента, макар че през последните 20 години са следени над 5000 супернови.

По думите му спектърът на детонацията е наподобявал този на естествена, богата на водород супернова, само че в това време светлината й се е увеличавала и отслабвала към пет пъти по-бавно. Така събитие, което нормално продължава към 100 дни, се е проточило над две години.

Суперновата, наречена iPTF14hls, е била открита през септември 2014 година и тогава е изглеждала като елементарна супернова. Няколко месеца по-късно обаче астрономи са забелязали, че тя още веднъж става по-светла, откакто един път към този момент силата на светлината й е отслабнала. Това предиздвикало учените да потърсят архивни данни, от които станало ясно, че на същото място, на което е суперновата, още веднъж е имало детонация през 1954 година това значи, че звездата някак си е оживяла първият гърмеж и още веднъж е експлодирала през 2014 година

„ Тази супернова разрушава всичко, което мислехме, че знаем за това по какъв начин те работят. Това е най-голямата мистерия, с която съм се сблъсквал през над десетте години, в които уча звездни детонации “, съобщи водещият откривател Яир Аркави от Калифорнийския университет.

Според данните от изследването експлодиралата звезда е била минимум 50 пъти по-масивна от Слънцето и най-вероятно по-голяма като размери. Не е изключено iPTF14hls да е и най-мощната звездна детонация, следена в миналото. Нейните размери може да са повода, заради която човешкото схващане за гибелта на звезди не може да опише протичащото се с нея.

Не е изключено звездата да се взриви още няколко пъти преди дефинитивно да експлодира и да се трансформира в черна дупка. Астрономите не престават да следят iPTF14hls, която три години след откриването си продължава да бъде ярка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР