Междублоковите пространства на част от бургаските жилищни комплекси имат нужда

...
Междублоковите пространства на част от бургаските жилищни комплекси имат нужда
Коментари Харесай

Гражданите трябва да поемат инициативата, ако искат реконструкция на междублоковите пространства

Междублоковите пространства на част от бургаските жилищни комплекси имат потребност от възобновяване. На доста места те са занемарени и даже рискови за преминаващите . За това алармира до Actualno.com Петко Янчолов, който живее в комплекс „ Лазур “:
“Пътеките към блоковете са правени преди 40 години и всичко е хлътнало с половин метър. Спъваме се, когато се прибираме, майките с детски колички изпитват усложнения, шахтите са полуотворени, а капаците стърчат и са рискови. Освен това почистването на градинките не е на нужното равнище. Имам поради дребните паркове в к-с „ Лазур “, където листата по алеите толкоз са изгнили, че са изравнили бордюрите. Така е и към пейките, където хората сядат. Виждам, че чистят в центъра на града, само че би трябвало и тук да дойдат, във вътрешността “.
Actualno.com потърси за коментар Димитър Бакалов, който е шеф на Дирекция „ Строителство “ в община Бургас: “
Тези подходи са част от парцелите на блока и са обвързване на етажната благосъстоятелност. Някои шефове на етажна благосъстоятелност към този момент взеха самодейността в свои ръце и започнаха да проектират. Това важи за всички, които желаят да се благоустрои регионът им. Трябва да се пристигна в общината, да се вземе схема. След това се наемат проектанти, които да дадат решения. Проектира се това, което хората желаят да се случи в междублоковото пространство. След това още веднъж се идва в общината в дирекция „ Устройство на територията, където им споделят има ли опция да стане това което желаят, съобразено ли е със закона и нормативите “.
Димитър Бакалов акцентира, че самодейността за благоустрояването на междублоковото пространство е напълно на жителите. Това включва озеленяване, ремонт на подстъпите към блоковете, дребните пътеки и други усъвършенствания.
Парите за всичко това идват от общината, само че самодейността е на хората, те би трябвало да стартират процеса, добавя Бакалов.
Той е бил началник на завършилия неотдавна план „ Балансирана градска среда “. Чрез него са актуализирани междублокови пространства в комплексите „ Меден рудник “, „ Възраждане “, ЦГЧ.

„ Въпреки подобренията, доста хора не са удовлетворени. Едни желаят пейки, други паркинг. Затова желаеме самодейността да е на жителите, те да кажат от какво имат потребност. Специалистите от общината да слагат рамката и да кажат какво може да се направи, тъй че да е съгласно нормативните уредби. След това стартира поетапното осъществяване на плана. Той се утвърждава и се стартира работата по реализирането му. В момента се работи към блокове 38 и 40 блок в комплекс „ Изгрев “. Направен е тротоарът на блок 40, а след това влизаме и вътре в пространството “.

Оказва се, че синхрон сред община Бургас и жителите може да се реализира. В този случай обаче, не би трябвало да се чака, а да се работи. Инициативата да пристигна от нуждаещите се и техните представители в блоковете – шефовете на етажната благосъстоятелност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР