Между настоящата война с Хамас и войната от Йом Кипур

...
Между настоящата война с Хамас и войната от Йом Кипур
Коментари Харесай

Бригаден генерал Йоси Купервасер: От Иран и Хизбула зависи ще има ли регионална война

Между актуалната война с Хамас и войната от Йом Кипур има доста прилики, само че и доста разлики. Останахме сюрпризирани, а това е мъчително подобие.

Хамас си научиха урока от 2021 година и ни хванаха заспали. Бием се с Хамас, само че организацията е част от Оста на екстремизма и фанатизма, водена от Иран.

Това съобщи в извънредно изявление за БГНЕС бригаден военачалник Йоси Купервасер, израелски специалист по въпроси на сигурността и разузнаването. Ген. Купервасер е някогашен началник на изследователския отдел във военното разузнаване на израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) и някогашен общоприет шеф в израелското министерство на стратегическите въпроси.

С него разясняваме предпоставките за войната сред Израел и терористичната формация Хамас, грешките на разследващите служби, сходствата с войната от Йом Кипур през 1973 година, намесата на други геополитически артисти в спора и бъдещето на линията Газа.

На въпрос за аналогиите с войната от Йом Кипур през 1973 година Ген. Купервасер означи, че и двата спора са почнали изненадващо за Израел.

„ Между двете войни има доста прилики, само че и доста разлики. Бяхме сюрпризирани, а това е мъчително подобие. Би трябвало сме си научили уроците отпреди 50 години. Изглежда, че човешките същества, в това число израелците, изпитват компликации да научат уроците, изключително в случай че не са взели участие персонално в събитията. Имаше три детайла в изненадата, сходна на тази, която преживяхме в предишното. В някои връзки изненадата е още по-голяма през днешния ден “, съобщи той.

Според специалиста по разузнаване и сигурност при експлоадирането и на двата спора Израел не е схванал каква е първичната тактика на противниковата страна.

„ В сегашния миг недоразумението е още по-голямо, тъй като бяхме останали с усещането, че Хамас се концентрира върху подобряването на изискванията на живот на хората в Газа. И да, Хамас е терористична организация, само че това не значи безусловно осъществяване на терористични офанзиви, тъй като тя загуби качествата си и тъй като ние ѝ дадохме всевъзможни преимущества в икономическата област. Позволихме на палестинците да идват в Израел, позволихме на Катар да даде пари на Хамас, тъй че имахме възприятието, че не можем да чакаме нищо сходно в близко бъдеще. Поради това равнището на подготвеност на границата беше доста ниско и там не бяха ситуирани доста сили, с цел да се противодейства на сходна опасност “, акцентира ген. Купервасер.

Той напомни, че през 1973 година е била позволена сходна неточност.

„ Това доста наподобява на 1973 година Тогава разбрахме каква е задачата Ануар Садат (тогавашният президент на Египет – бел. ред.) - да нахлуе в Синай и да го превземе. Преди това си мислехме, даже когато виждахме предупредителни знаци за противоположното, че той няма да нападна заради дребния боен потенциал на Египет. При нас имаше стратегическо недоумение “, сподели специалистът.

„ Проблем номер две е, че в тази ситуация сме позволили неточност в разучаването на оперативния проект на съперника. Това беше липса на въображение - не мислехме, че е допустимо. Това е необичайно, тъй като знаехме, че безусловно същият проект има „ Хизбула “ на север. Силите „ Радуан “ на „ Хизбула “ имат еквивалентна мощ на подразделението „ Нухба “ на Хамас и тъкмо това е тяхната тактика – да нахлуят по едно и също време в доста села на север и да ги завладяват. Хамас направи тъкмо това и ние въобще не го предвидихме “, означи ген. Купервасер и добави:

„ Мислехме, че можем просто да си стоим и да бъдем щастливи, тъй като успяхме да смекчим фрапантно ракетните офанзиви благодарение на „ Железния купол “, блокирахме подземните тунели, направени за навлизане в Израел под оградата, и се погрижихме за обезвреждане на дроновете и всички типове оръжия, които Хамас е създала. “

Израелският специалист акцентира, че разузнаването е обвързвано с конкуренцията и зависи от това кой се научава по-бързо.

„ Хамас си научиха урока от 2021 година и ни хванаха заспали. Дори да сме знаели нещо, ние не знаехме цялостната картина. Те създадоха нов проект, съгласуван с техните благоприятни условия с лимитирани нападения на терен. Ние смятахме, че не могат да изпълнят „ огромния проект “ и по тази причина няма да създадат нищо – по тази причина бяхме сюрпризирани “, сподели той.

По думите му този път израелската страна е нямала задоволително предизвестия за идните дейности на съперника.

„ През 1973 година имахме доста сигнали – те бяха пред очите ни и просто ги пропуснахме. Сега имахме евентуално слаби сигнали, които не разбрахме и взехме решение, че няма потребност да подвигаме паника. За разлика от 1973 година ние нямахме източник, който да ни каже 7 минути преди офанзивата: „ Вижте, ще има офанзива сутринта в 6:30 “. Такъв източник тогава беше известният Ашраф Маруан. Той даде на разузнаването тъкмо предизвестие, че войната е на път да избухне “, напомни ген. Купервасер.

Ашраф Маруан, именуван „ Ангелът “, е египетски сътрудник, който предизвестява Израел за офанзивата от страна на Египет и Сирия преди 50 години в деня на най-големия израелски празник Йом Кипур. Хамас извърши своята офанзива на годишнината от събитията, напомня БГНЕС.

„ През 1973 година обстановката беше една войска против друга войска и се водеше доста надалеч от цивилните. Сега имаме порочна терористична организация, с идеология, призоваваща за ликвидиране на евреите. Много наподобява на ИДИЛ с нейната идеология и извънредно ислямско мислене и сме доста покрай цивилното население. Ако не защитим цивилните, те ще бъдат засегнати. През 1973 година бойците бяха наранени от офанзивата, в този момент са цивилните – минимум 1000 са убити. Това основава обстановка, в която шокът е доста по-голям, тъй като популацията споделя, че не може да се довери на държавното управление и военните за своята отбрана “, означи ген. Йоси Купервасер.

Според него все пак Израел е съумял да отвърне на удара бързо и в двата спора.

„ Бяхме шокирани от опустошителната обстановка, само че незабавно успяхме да се съвземем и отвоювахме регионите, наранени от терористичната офанзива. За 24 до 46 часа успяхме да си върнем контрола над цялата зона. Направихме това без предварителна подготовка за такава обстановка. Това беше импровизация и подвиг на хората, които отвърнаха на „ Хамас “ и частите, които бяха призовани да им оказват помощ. Доста впечатляващо е, че за толкоз къс интервал от време успяхме да го създадем “, сподели специалистът по сигурността.

Ген. Купервасер разяснява и въпроса за възможната интервенция на мощни съдружници, които са помогнали за подготовката на нападението от страна на Хамас на 7 октомври.

„ Ние се бием тук на земята с Хамас, само че в това време се бием с композиция от Иран, „ Хизбула “ и Хамас. Планирането им е взаимно и те си оказват помощ по доста способи – упътвания, оръжия, образование. Всичко идва главно от Иран. Операцията беше извършена и командвана от палестинци, доколкото знам. Трябва да изчакаме с цел да сме сигурни, че Иран е забъркан по един или различен метод, само че несъмнено огромна част от интервенцията е обвързвана с подготовка, съоръжение и всички тези неща идват от Иран. Оръжията, които видяхме, идват от Иран, тъй като са доста напреднали. Изглежда има ясна иранска диря в тази интервенция “, разяснява израелският експерт.

По думите му израелците не са удовлетворени от съветската позиция във връзка с войната. Ген. Купервасер изрази вяра, че слуховете за съветска интервенция в спора не са правилни.

„ Чувам доста клюки, нека не са правилни. Ние сме недоволни от съветската позиция по този въпрос. Изглежда руснаците имат вяра, че това ще им помогне да облекчат натиска, пред който са изправени в Украйна. Те може да са удовлетворени, че това се е случило, само че не съм сигурен, че са взели участие директно. Ще би трябвало да изчакаме и да забележим. Запознат съм със слуховете, само че не съм видял съответни доказателства “, съобщи той.

Израелският специалист е безапелационен, че страната му не търси краткотрайно помирение, а съдбоносен завършек на тази война, в която Хамас би трябвало да загуби военните си качества и опцията да ръководи Газа.

„ Това е война, а не просто една от интервенциите, в които участвахме против Хамас през последните години. Преди искахме да убедим Хамас да спре огъня и ракетите против цивилни в Израел и по-късно да преминем към ново съглашение, съгласно което те могат да продължат да управляват линията Газа. Те можеха да се превъоръжат без Израел да се намесва, стига да запазят спокойствието. Този път задачата на интервенцията е напълно друга. Ние сме там, с цел да победим Хамас – това е нашата цел. “

Според бригадния военачалник е „ изключено “ Хамас да признае съществуването на Израел в бъдеще.

„ Те няма да създадат това. Причините за тяхното битие е да унищожат Израел и тази страна да изчезне. Цялата причина за тяхното битие ще изчезне и по тази причина не мисля, че това е допустимо. Трябва да разберем с кого си имаме работа – това е гневна, рискова терористична ислямска организация като ИДИЛ, която желае да убива израелци. Така че опцията за някакъв тип мир с тях е в действителност невъзможна “, сподели той.

Според ген. Йоси Купервасер не е изключено спорът да се трансформира в районен.

„ Бием се с Хамас, само че организацията е част от Оста на екстремизма и фанатизма, водена от Иран. Тази Ос е формирана от „ Хизбула “, Сирия и някои други поддръжници на иранците в Йемен и Ирак. Те започнаха тази война, ние не я искахме. Те започнаха тази война, с цел да трансформират, както те споделят, уравнението “, акцентира специалистът.

„ Ситуацията в този момент е, че ние застрашаваме способността им да държат Газа в свои ръце, тъй че в този момент са доста разтревожени. Видях иранския външен министър да приказва в Бейрут, който сподели, че те са мощни. Много зависи от насоките към „ Хизбула “ от Иран, те ще би трябвало да решат. Подготвени сме за подобен сюжет. Разположихме силите си на север, тъй че в случай че се наложи, ние ще се бием. И въпреки всичко избираме да се бием единствено против Хамас в Газа, да спечелим и да си починем малко “, добави той.

Ген. Купервасер е безапелационен, че опцията за разширение на спора зависи от Иран и „ Хизбула “. Според него Съединени американски щати също схващат, че тази офанзива е рискова за целия свят заради две съществени аргументи.

„ Тази радикална Ос си сътрудничи с Китай и Русия. Чрез офанзивата против Израел, който принадлежи на цивилизования свят, те могат да създадат нещо, което би отслабило Запада като цяло, тъй че Съединени американски щати са доста обезпокоени и с изключение на мощната си поддръжка за сигурността на Израел, те вършат какво могат сега, като изпращат самолетоносач в района, с цел да се уверят, че Оста на злото няма да реализира триумф “, разяснява специалистът, като посочи:

„ На второ място, всички се тревожат за евентуалните желания, които ислямските радикали по света, шиити или сунити, могат да извлекат от тези събития и да слагат целия свят в заплаха. Преди всичко е застрашена еврейската общественост, само че освен тя - всички са в заплаха. Затова е належащо Израел да завоюва уверено тази война, тъй че тази Ос от неприятни артисти да бъде спряна и опасността от нея да отслабне. “ /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР