Между 80 и 90 трансплантации на стволови клетки се извършват

...
Между 80 и 90 трансплантации на стволови клетки се извършват
Коментари Харесай

При 80% от трансплантациите парите от държавата не стигат

Между 80 и 90 трансплантации на стволови кафези се правят всяка година в отделението по трансплантации в Специализираната национална болница за хематологични болести в София. Досега там са трансплантирани близо 800 пациенти със злокачествени онкологични болести, предава БНР.

Животоспасяващите интервенции са главната причина болничното заведение да натрупа 24 милиона лв. задължения. При 80% от трансплантациите средствата, които страната заплаща, не покриват направените разноски, споделят от управлението на болничното заведение.

Между 30 и 40 са новорегистрираните пациенти всеки месец в профилираната хематологична болница в София. Статистиката демонстрира, че у нас достиженията при лекуването на онкохематологични болести са сравними с тези в Европа и в света.

" Образно казано съотношението сред оживели и умряли пациенти е 2:1. Т.е. в случай че имаме 90 индивида с окнохематологични болести към 60 индивида ще бъдат оживели, 30 индивида обаче ще загинат. Имаме още доста какво да вършим, само че като цяло нашите данни демонстрират, че нашите резултати са съизмерими с водещите европейски хематологични центрове като Англия, Испанияа, Франция, Италия ", посочи шефът на болничното заведение доцент Бранимир Спасов.

Държавата заплаща сред 40 и 80 хиляди лв. на пациент за трансплантация на стволови кафези. В 80 на 100 от случаите средствата не са задоволителни и разликата се поема от болничното заведение, която натрупа отговорности, добави доцент Спасов:

" Не е добре остойностено реимбурсирането на нашите трансплантации т.е. за всеки един трансплантиран ние имаме финансови загуби сред 5 и 80 хиляди лв.. Хората не заплащат нищо- всичко заплаща болничното заведение. Ние сега имаме 800 трансплантации. "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР