Между 3 и 8 градуса ще са най-ниските температури през

...
Между 3 и 8 градуса ще са най-ниските температури през
Коментари Харесай

Вижте подробна прогноза за времето през май

Между 3 и 8 градуса ще са най-ниските температури през май у нас, а най-високите - сред 28 и 33 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Той предвижда, че през май се чака междинната месечна температура у нас да бъде към нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2 до 5 градуса по високите им елементи над 2000 метра, до 12-14 градуса - в по-ниските планински елементи.

В по-голямата част от страната месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата. Месечната норма на преваляванията е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските региони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първите дни от месеца температурите релативно ще се намалят. Облачността ще е по-често забележителна, към и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На доста места в страната ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. В средата на първото десетдневие се чака усъвършенстване на времето и стопляне. Ще бъде най-вече слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските региони, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие още веднъж на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии.

През множеството дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от нормалните. Ще доминира слънчево време, в следобедните часове над планинските региони с развиване на купеста облачност, само че единствено на обособени места ще превали и прегърми. Към 17-18 май се чака през страната да премине леден атмосферен фронт и поради него на доста места ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки.

През третото десетдневие на май температурите ще се намалят и през множеството дни ще бъдат по-ниски от нормалните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до среднощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки.

В климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология се отбелязва, че май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се усилва и температурите се покачват сензитивно.

Климатично слънцето огрява през май страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода нормално доближава 17-18 градуса.

Зачестяват нахлуванията на мокър океански въздух от северозапад и преваляванията се усилват доста, съпроводени постоянно с гръмотевични стихии и градушки. Средно един път на 10 години през май у нас се записват интензивни захлаждания, при които в регионите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Според астрономическата информация при започване на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 3 минути.

Фазите на луната през май са: на 7 май - пълнолуние, на 14 май - последна четвърт, на 22 - новолуние, а на 30 май е първа четвърт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР