Между 15 и 20 фалшиви сигнала на ден за закъсали

...
Между 15 и 20 фалшиви сигнала на ден за закъсали
Коментари Харесай

АПИ: Получаваме между 15 и 20 фалшиви сигнала на ден

Между 15 и 20 подправени сигнала дневно за закъсали коли получава Агенцията по пътна инфраструктура, заяви пред Българска национална телевизия инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ. По думите му сигналите идват от разнообразни места, само че АПИ е длъжна да реагира мигновенно.

Той добави, че сега положението на пътната мрежа е положително. В този миг има няколко ограничавания за придвижване на тежкотоварни коли без ремаркета и полуремаркета в проходите Превала, Роженски, Батак – Доспат, Велинград – Юндола. Проходът Шипка е с към 30 см. сняг на асфалт, Петрохан всичко е обикновено. Остава ограничаването за тежкотоварно придвижване на прохода Беклемето на Троян – Карнаре.

Инж. Атанасов означи, че при случаи с обърнали се тежкотоварни коли, отварянето на придвижването е мъчно, тъй като освен би трябвало да се обърне многотонната машина, само че и не може да се направи без представители на митниците.

„ Катастрофата на Хемус се случи преди снега. Най-вероятно заради заспиване водачът на тира минава първо в дясната част по-късно завива внезапно и отива в разграничителната мантинела, където се обръща и блокира и двете платна на автомагистралата. Веднага взехме ограничения. Самото превръщане на една 5-тонна комбинация е съществено тестване. “, изясни инж. Дончо Атанасов.

Той акцентира, че в зимни условия всички водачи би трябвало да са оборудвали колите си с нужните зимни гуми. До думите му, множеството пътни произшествия се освен публичен, само че и институционален проблем.

Инж. Атанасов съобщи, че почистването на пътната мрежа от сняг вчерашния ден е на приемливо равнище и към този момент няма учредения за налагане на наказания на снегопочистващите компании.

По думите му организацията е добра. „ Ако има някъде проблеми ще проучваме, в случай че някъде има пропуски ще има наказания. “

Инж. Атанасов съобщи, че АПИ и Институтът по пътища и мостове прави обстоен разбор на рисковите пътни сектори в подпомагане с Пътна полиция. Той уточни, че в рискови сектори като този до Ловешкото село Микре, където скоро имаше тежка злополука с жертви, главен проблем е нарушаването на Закона за придвижване по пътищата. За съответния сектор той уточни като позволение строителство на автомагистрала.

За автомагистралата Русе-Велико Търново инж. Атанасов уточни, че се чака оценка на въздействието върху околната среда, като се чака цената да е към 2 милиарда лева Той изрази вярата, че средствата ще се съберат след въвеждането на ТОЛ системата за таксуване на тежкотоварни коли. Той добави, че период до 2021 – 2022 година е осъществим период за построяването на инфраструктурния план.

Строителството на автомагистралата е обвързано и с построяването на още три моста над р. Дунав, за което е подписано междуправителствено съглашение сред България и Румъния. Инж. Атанасов акцентира, че най-наложително е построяването на втори мост до Русе, а останалите два моста са планувани в градовете Гюргево и Силистра.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР