Между 1-вии 3-тисептември в обновеното експозиционно пространство на Кръстник -

...
Между 1-вии 3-тисептември в обновеното експозиционно пространство на Кръстник -
Коментари Харесай

Изявени артисти-занаятчии ще демонстрират уменията си по време на Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“

Между 1-вии 3-тисептември в обновеното експозиционно пространство на Кръстник - Колчовия хан на музей „ Етър “ в Габрово ще се проведеинициативата АртЗона в границите на XVIII Международен панаир на обичайните занаяти, проведен годишно на територията на музей „ Етър “ с поддръжката на община Габрово и Министерството на културата.

Целта на АртЗона е да разпространява занаятчийската просвета, като определени майстори показват онлайн пред аудитория своя характерен почерк в модерното приложение на обичайните занаятчийски техники. Посетителите могат да следят уменията, да си купят готово произведение и даже да получат първите си уроци в даден поминък.

В тазгодишното си издание АртЗона посреща първия български лулар, привнесъл занаята от Чехия, Георги Тодоров-Гец, който среща публиката със спецификите при направата на двуделни лули.



Лютиерът-иноватор Деян Денчев пък показва тънкости при направата на гъдулки.

Авторската си техника демонстрира създателката на арт кукли от естествени материали Мария Асенова.



Майсторът плъстар Светлана Кампс разкрива тайните на изсъхнало и мокро плъстене.



Петър Бубев, създателят на оригами портфейли от кожа, показва финиш и характерно прегъване.



Участниците са поканени от българските посланици на интернационалната мрежа за занаятчии „ Хомо Фабер “ – образният актьор и професионален фотограф Росина Пенчева и музей „ Етър “ в лицето на неговия основен организатор в отдел „ Занаяти “ Росица Бинева. Подборът е изработен въз основата на 11-те критерии за изключителност на фондация „ Микеланджело “ – достоверност, иновация, интерпретация, подготвеност, креативност, майсторство, образование, автентичност, гений, територия и традиция.

Инициативата надгражда към този момент откритото партньорство сред музей „ Етър “ и Росина Пенчева около нейния авторски план „ Ръчно сътворено. Фотографски дневник “, документиращ български майстори на редки занаяти.

На 2-рисептември, в границите на АртЗона, планът „ Ръчно сътворено “ ще бъде показан от неговия създател. През лятото на 2022 година тя запечатва моменти от визити на работилници на шестима майстори на редки занаяти и ги показва под формата на фотодневник с текстове за занаятчиите.

Целта на „ Ръчно сътворено “ е да предизвика публиката да огледа към редките занаяти у нас от нова вероятност, да въодушеви за развиване и адаптиране към днешния ден. Проектът изследва и връзката сред занаятите и устойчивия метод на живот, търси каква е мотивацията на най-младите създатели.

Четирима от петимата герои на „ Ръчно сътворено. Фотографски дневник “ могат да бъдат забелязани онлайн и в границите на Международния панаир на обичайните занаяти.

Повече елементи за АртЗона и панаира на занаятите ще откриете на страницата на събитието в интернет fair.etar.bg

Дейността на едноименната организация на Росина Пенчева е съфинансирана по стратегия „ Възстановяване и развиване на частни културни организации “ на Национален фонд „ Култура “.

------------

Георги Тодоров-Гец –двуделни лули от бриар
Ръчно сътворено, уеб уебсайт, Фейсбук

Георги Тодоров-Гец е първият занаятчия у нас на двуделни лули от бриар. С помощта на особено основано лично съоръжение той създава напълно авторски модели. Благодарение на вплетените бижутерски техники и съвременни материали има изразителен самостоятелен жанр.

Деян Денчев – гъдулки
Ръчно сътворено, Фейсбук

Деян Денчев е потомствен гъдулар и майстор-лютиер, който свири още на барабан и на клавири. Изработва своя усъвършенствана версия на класическата българска гъдулка, употребявайки обичайни за занаята умения и материали. Шесткратен победител в конкуренция сред майстори на гъдулки.

Mария Асенова –кукли от естествени материали
уеб уебсайт, Instagram, Фейсбук, YouTube

Мария Асенова сътворява арт кукли от естествени материали – вълна и памук, като употребява техниката за иглонабиване и плъстене на вълна. Създава кукли към този момент близо 10 години, като рисува, шие и ползва всички останали свои умения и ползи, развити през годините.

Светлана Кампс – плъстени произведения
уеб уебсайт, Instagram

Светлана Кампс е майстор-плъстар, изготвящ предмети от бита – килими, юрти, юртени чанти, ботуши със свила и вълна, киргизки ширдак. Прилага остарели техники на работа с вълнената нишка. Тя преде, плъсти и тъче, изследвайки и базирайки се на непокътнати мостри от културното ни завещание.

Петър Бубев – оригами портфейли от кожа
Homo Faber, Instagram, Фейсбук

Вдъхновен от японските оригами портфейли от хартия, Петър Бубев основава кожени портфейли, визитници, калъфи за телефон и ключове. Изработва ги от едно парче кожа по собствен дизайн единствено посредством сглобяване и прегъване – без лепене, шиене или железни детайли.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР