Междинните резултати на , при обработени 90,46% от протоколите показват,че

...
Междинните резултати на , при обработени 90,46% от протоколите показват,че
Коментари Харесай

ЦИК: Резултати при 90,46% обработени протоколи

Междинните резултати на , при обработени 90,46% от протоколите демонстрират,

че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили води с 26,07%, следвани от "Има подобен народ " с 17,96% и Българска социалистическа партия с 15,02%. Движение за права и свободи са взели 9,98%, "Демократична България " са получили 9,54%, "Изправи се! Мутри вън! " – 4,81%.

Вътрешна македонска революционна организация - 3.59%; БНО - 3.01%, партия "Възраждане " - 2.53% от гласовете. Данните са към 17 часа.

Очаква се и до края на деня да бъдат въведени данните на равнище Районни изборни комисии. В късните часове би трябвало да стартира повторното броене.

Това съобщи на брифинг представителят на ЦИК Таня Цанева.



"Изчакването се получава в избран часови пояс, защото идват голям брой протоколи. Не разбирам защо закъснение приказваме. Грешки в протоколите е имало и в предишни избори. Когато се вършат разбори от ЦИК, отчитаме, че образованието не постоянно е задоволително, следи се и недобро отношение към попълването на протоколите ", добави Цанева.

"От разкритите 464 секции в чужбина все още са признати всички протоколи. Не са получени единствено от 8 секции в разнообразни страни, в това число Съединени американски щати. Приемът на протоколите върви добре ", сподели още тя.

По думите й протоколът не е по-сложен, само че е обемен, заради резултатите от гласуването на хартиените бюлетини и машинното гласоподаване.

"Не за първи път се получава изчакване от страна на секционните изборни комисии в чужбина да бъдат доказани протоколите им. Това се получава в един времеви откъслек. Много протоколи идват от чужбина. Трябва да бъдат прегледани, доказани и да се върне назад удостоверение “, сподели още тя.

Обработени са 98.28% от протоколите от чужбина. Най-много гласове зад граница е получила партията "Има подобен народ " - 30,37%. Втори са "Демократична България " с 17,65 на 100. Трети се подреждат Движение за права и свободи с 13,49%.

Коалицията ГЕРБ/СДС е получила 8.71% от гласовете зад граница, а Българска социалистическа партия - 6,50 на 100. Повече гласове от левицата е получила партията "Възраждане " - 7,38%. След тях се подреждат БНО с 5,22%, "Изправи се! Мутри вън! " с 4,22% и Вътрешна македонска революционна организация с 1,58%. Данните са към 12.30 часа.



Последни данни от организация "Галъп " при 100% редом броене.

Победител е обединението ГЕРБ-СДС с 25.2%. Второто място остава за новия политически състезател "Има подобен народ ". Те събират 17.5% от гласовете. Партията на Слави Трифонов усилва преднината си пред третия в класацията - Българска социалистическа партия. За социалистите са пуснали бюлетина 15.2% от отишлите до урните. Веднага след тях е Движение за права и свободи с резултат 11%. Така наподобява челната четворка. Ето и идващите под тях.

За "Демократична България " са дали своят вот 10.5% от гласоподавателите. Шестата групировка, която обезпечено ще има свои депутати е "Изправи се! Мутри вън! ". Те събират 4.9% от вота. Данните на "Галъп ", на база 100% редом броене, подреждат Вътрешна македонска революционна организация на седмо място с 4% от вота. Това подсигурява място в Народното събрание. Всички останали партии са с резултат под 4-те % и на този стадий няма да изпратят депутати в 45-тото Народно заседание.

Поглед към цялостната картина - ГЕРБ, следвани от "Има подобен народ ". Засега трети са Българска социалистическа партия. Четвъртата позиция е за Движение за права и свободи. Петата - за Демократична България. Според данните на "Галъп " депутати ще имат още обединенията "Изправи се! Мутри вън! " и Вътрешна македонска революционна организация. Избирателите, зачертали опцията "Не поддържам никого”, са 1.5%.



Междувременно 38 са формираните досъдебни производства по отношение на нарушавания на политическите права на жителите, сочи справката на основаните дежурни звена в Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Прокуратура на Република България, които обобщиха получените сигнали. До сегашния миг в качеството на обвинени са привлечени 12 лица, оповестяват от прокуратурата.

По досъдебните производства са осъществени голям брой дейности по следствието – претърсвания и изземвания, обиски и разпити на очевидци, като следва анализиране на доказателствата. Общо формираните в прокуратурата преписки по отношение на получените сигнали са 665.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР