“Механизмът представлява една нова за българското правораздаване схема. При определени

...
“Механизмът представлява една нова за българското правораздаване схема. При определени
Коментари Харесай

Крум Зарков: Реформата цели повече контрол и отчетност на главния прокурор

“Механизмът съставлява една нова за българското правосъдие скица. При избрани условия, съществуването на задоволително данни и сигнализиране на общото заседание на наказателната гилдия на Върховен касационен съд, по авансово направен лист на висши съдии, които са изявили предпочитание да се занимават с това, избира един от тях, който бива назначен за несъмнено време за прокурор, и който ще бъде виновен да извърши следствието ”, изясни за новата смяна Крум Зарков, която ще даде опция за надзор върху основния прокурор.

“Това е нужно, тъй като тегне подозрение, поради йерархическата конструкция на прокуратурата и поради метода, по който действа кариерното израстване на един прокурор през Висш съдебен съвет, че който и да било различен прокурор, който другояче юридически няма спънка да проверява основния прокурор, не би бил изцяло самостоятелен в своята работа, защото на практика зависи от обекта на своето следствие ”, обясни по какъв начин ще работи механизмът.

“Няма изключително произвеждане. То върви по процесуалните правила, които важат за всички. Единственото друго е това, че един висш арбитър ще може за несъмнено време, за не повече от 2 години, да прави това следствие. Той ще управлява и направлява проверяващите органи, които ще събират доказателства и данни, с цел да се вземе решение ”, добави Зарков.

“Въпросът, с който България се бори от години, има два аспекта. Не инцидентно се приказва за надзор и отчетност на основния прокурор. В единия аспект това е доклада. Тъй като ние до момента говорехме за неговата възможна безотговорност, когато е направил закононарушение. Това е механизма за следствие - да няма никой, който да може да бъде безнаказан. Това е въпросът за наказателната му цялост. Другият въпрос е по-генералния - за доклада. Това е дали добре си прави работата, дали съблюдава дисциплинарните правила, дали уязвява престижа на правосъдната власт в доста по-широк аспект от наказателно правния и той се развива във Висш съдебен съвет, който е единственият способен орган да взема решение тези въпроси. От тук и въпроса за болшинствата. Според най-различни стандарти, рекомендации и дебата, който се води в България, доста високите болшинства, 17 от 25 индивида, вършат на практика глобата на вероятно погрешно държание на основния прокурор невъзможна. Затова ние предложихме тези 17 да спаднат на 13 ”, добави Зарков за промяната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР