В пространното житие на Константин Кирил Философ, написано от неговия

...
В пространното житие на Константин Кирил Философ, написано от неговия
Коментари Харесай

Нели Тончева: Публичното четене на Библията носи благодатна атмосфера в града ни

„ В пространното житие на Константин Кирил Философ, написано от неговия възпитаник Климент, в детайли е разказано, че главната мотивация е била не просто да се сътвори писменост като йероглифи, съответстващи на звуците, употребени от народа. Това е била единствено стъпка към по-грандиозен и важен труд - да се сътвори литературен български език, в който да са интегрирани нереални понятия като богословие, философия, литературата на гръцко-римския свят. Този е бил инструментариума, посредством който да се преведе Библията на понятен за хората език. Зад основаването на писмеността като знаци, стои огромната задача Свещените трудове да доближат до славянските нации. Именно, по тази причина и първият текст, който се превежда на този новооснован литературен език е от Евангелието на деятел Йоан. Всички познават добре думите „ В началото бе Словото “, само че този стих не свършва до там, а продължава: „ И Словото беше у Бога и Словото бе Бог “. Именно от там се разпръсква духовната светлина, през книжовност, словесност, голям преводачески труд на десетки възпитаници на двамата братя и по този начин до нас през днешния ден стига това завещание. Мисля, че имаме дълг към Кирил и Методий да съживим, опресним и акцентуваме този важен аспект от делото им “.

С тези думи, съорганизаторът на обичайното за Бургас „ Публично четене на Библията навън “, Нели Тончева, изясни връзката на самодейността с Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

Събитието и тази година ще се организира в навечерието на празника при вход свободен.

На 23 май, четвъртък, на открита сцена „ Охлюва “ в Морската градина от 18.00 часа близо 20 изявени персони на Бургас ще четат пред поданици и посетители стихове от Библията.

Сред тях ще бъдат кметът Димитър Николов, ръководителят на локалния парламент –Михаил Хаджиянев, омбудсманът Тодор Стамболиев, шефът на районно управление (на МВР) на МОН – Петя Петрова, ректори на три висши образователни заведения, управления за здравни и културни институции и духовници. Организатор е черква „ Благовестие “, а финалният щрих на събитието ще сложи едно от „ златните девойки “ на българската художествена гимнастика, олимпийската шампионка – Стефани Кирякова.

„ Инициативата ни се радва на огромен интерес и последователите й порастват. Благодарим за поддръжката, която срещнахме от другите институции и за съдействието на Община Бургас. Хубавото е, че имаме опция да включваме разнообразни хора, от разнообразни сфери на обществото, стараем се да ги разнообразяваме, всяка година да има и нови лица, тъй като се оказа, че отзивите са извънредно положителни и насърчаващи да продължим.

Мотивите ни за асортимент на участниците са надалеч от елитарност на събитието. В Библията четем, че когато един народ е воден от хора, които имат почит към Свещените трудове и търсят мъдрост от Бога при вземането на значими решения – това води до благословение и за самите тях и за целия народ. В исторически проект отпечатъкът върху обществата, които почитат Библията е важен, многоаспектен и по тази причина си коства водачите на града да си припомнят това “, разяснява Нели Тончева.

Тя дефинира общественото четене на Библията като потребно, освен информиращо събитие. „ Това е забавно и обогатяващо прекарване. Днес колкото по-спорен става моралният подтекст, в който съществуваме, като че ли интуитивно усещаме, че би трябвало да се върнем към корените на християнската цивилизация и Свещените трудове “, сподели още уредникът.

За цената на самодейността, участниците в шестото издание и за градивната мощ на Библията в българската и международна история и просвета, чуйте повече в звуковия файл от Нели Тончева:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР