Мега хитът на Бийтълс“ Hey Jude“ удари нов връх –

...
Мега хитът на Бийтълс“ Hey Jude“ удари нов връх –
Коментари Харесай

$910  бона за текста на „Hey Jude“

Мега шлагерът на „ Бийтълс “ „ Hey Jude “ удари нов връх – текстът на сър Пол Макартни беше продаден на търг за 910 000 $, оповестяват от от Julien`s Auctions. В уеб страницата на аукциона осведомят, че първичната цена за думите на Пол е била едвам 140 000 $, само че бързо е скочила на малко предстоящи за сходен лот високи равнища. Песента е основана през 1968-а година, когато ливерпулската четворка е в цялостния искра на международната си популярност. Номинирана е за „ Грами “ в две от категориите - „ Запис на годината “ и „ Песен на годината “.  

Както се знае, Джон Ленън основава парчето, до момента в който се развежда с първата си брачна половинка - Синтия Пауъл, и го посвещава на техния наследник Джулиън. По това време Джон към този момент живее с Йоко Оно, само че постоянно се отбива в предходния си дом.  „ Със Синтия бяхме другари от деца – нямаше да е добре, в случай че внезапно изчезнат от живота ми ”, разказвал е той. Една вечер още веднъж гостува на Синтия и Джулиън и на връщане, напряко в автомобила си, композира “Hey Jules ” с концепцията да потвърди на дребния какъв брой държи на него. През юли на 1968-а “Бийтълс ” вършат 25 дубъла на композицията, на 31 юли е подготвен мастърът, следват вокалите и бек вокалите, малко по-късно се включва и типичен оркестър от 36 музиканти, които записват фоновото звучене. Говори се, че на класиците е препоръчан двоен хонорар,  за да пляскат и подвикват,  докато тече рефренът “На-на-на-на ”, който се повтаря 19 пъти. Повечето го вършат на драго сърце. Само един от инструменталистите напуща навъсен студиото, заявявайки: „ Макартни, гледай си работата – няма да припявам на това идиотско парче! ”. Премиерата на сингъла е на 8 август 1968-а. На 26 август цяла Англия си подсквирква “Hey Jules ”. В Съединени американски щати се появява единствено дни по-късно.

През 2012-а беше намерено писмо, от което стана ясно, че компанията Apple е била съвсем принудена да отхвърли сингъла като " порнография ". Дори логото, което лейбълът поставя на обложката на виниловата плоча, приличало на женски сексуален орган. Президентът на музикалната компания Captiol Стан Гортиков написа: " Възникна див и непредвиден проблем, който озари деня ни. Получих позвъняване от огромен и авторитетен снабдител на рок музика, който запита: " Вие съществени ли сте? Знаете ли какво вършиме? Наистина ли имате желание да продавате артикули с новото лого на Apple? " Едва ли някой от магазините, които купуват от нас, ще желаят да продават сходни плочи ", добавя Гортиков. Но „ Hey Jude “ дружно с „ Revolution “, записана на противоположната страна на плочата, е продадена 8 милиона пъти, като става платинена 4 пъти. Логото на Apple остава.

Песента обаче в никакъв случай не е звучала онлайн пред многочислена аудитория – до откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато сър Пол Маккартни я извършва по време на формалната гала. Кино асът Джъд Лоу пък е кръстен на героя от шлагера на „ Бийтълс “.  

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР