Медоносни растения, дървета, храсти за пчелина – разнообразната пчелна паша

...
Медоносни растения, дървета, храсти за пчелина – разнообразната пчелна паша
Коментари Харесай

Медоносни растения, дървета и храсти за пчелина – 10 предложения

Медоносни растения, дървета, шубраци за пчелина – разнообразната пчелна паша е извънредно значима за медоносните пчели . Всеки пчелар се стреми да усилва медоносните растения в своя пчелин и към него. Всеки регион в България е с друга медоносна растителност и с друго прашецоотделяне и нектароотделяне в другите месеци.

За да бъдем сполучливи пчелари и да имаме целогодишно мощни и здрави пчелни фамилии, ние би трябвало да имаме към пчелина огромно многообразие на медоносни типове . А когато имаме някакъв интервал на безпашие, заради неналичието на цъфтяща растителност в този интервал, нашите пчели стартират да изостават от своето развиване. Затова ние подаваме захарен сироп, като имитираме нектароотделянето в природата. Но е доста по-добре да засадим точните медоносни растения , които ще подтикват нашите пчели по време на безпашие.

Ние не можем да създадем основна паша за пчелите с нашите насаждения, в случай че не засадим десетки и стотици декари. Но ще можем да подпомогнем пчелите с нектар или с прашец, когато го няма в даден интервал в нашия пчеларски регион. Какви медоносни растения, дървета и шубраци за пчелина можем да засадим:

Леска

Леската е едно от първите растения, които зацъфтяват в природата. Цъфти от средата на Февруари до края на Март и отделя доста значим за пчелите пъстър прашец, съдържащ огромен % белтъци. Обикновенно с приносът на първия прашец от природата, пчелите се засилват и стартират по-обилно да хранят майката и тя стартира да снася по-интензивно яйца.

Затова е доста значимо да имаме в региона на пчелина това храстовидно растение. Можем да я засадим съвсем на всички места, само че най-малко в първите години би трябвало да я поливаме по-често.

Дрян- медоносни растения дървета шубраци за пчелина

Дрянът е малко дърво, което цъфти през Март-Април. Отделя прашец и нектар, в доста значим интервал за пролетното развиване на пчелните фамилии. Също можем да си засадим 3-4 дръвчета дрян, с които да подпомогнем нашите пчели през ранната пролет.

Акация

Акацията е бързо растящо дърво, което цъфти от края на Април до края на Май и е изнвазивен тип. Дава извънредно доста нектар и е една от първите основни паши в регионите, където я има като огромни насаждения. Ако в нашия регион нямаме никакви акациеви дървета, можем да засадим 10-20 броя в пчелина.

Акацията става за жива ограда, дава доста азот на почвата и ще е положително попълнение за пчелните фамилии. Ако пък имаме доста свободна и пустееща земя, можем да разсадим в по-големи количества от акацията и след няколко години може и да вкусим акациев мед от нашите пчели.

Фацелия

Фацелията спада към специфичните медоносни растения. Цъфти от началото на Май до края на Юни или според от времето на сеитба, тъй като цъфти 40 дни след засаждане. Дава огромни количества нектар и прашец.

Можем да планираме засаждане на няколко декара към пчелина ни, когато знаем че имаме безпашен интервал. С помощта на фацелията, ние ще поддържаме фамилиите в интензивно положение и в подготвеност за идната основна паша.

Липа – медоносни растения дървета шубраци за пчелина

Липата е огромно дърво, което цъфти от Юни месец до началото на Юли, като дава нектар и прашец. Отделя огромни количества нектар при удобни условия, а също от нея можем да получим и манов мед. Има райони, където няма съвсем никакви липи, а през времето на разцвет на липата няма доста медоносни растения.

Затова е добре в такива региони да засадим 15-20 липови фиданки (може и повече в случай че има къде), с цел да подсигуряваме някаква прашецова и нектарна осигуреност на нашите пчели през този интервал.

Бяла комунига

Бялата комунига е скромно растение, което вирее на всички места и цъфти от средата на Юни доникъде на Август. Отделя много нектар, дори и в сухи години, като цъфтежът продължава към 2 месеца. Отделя огромно количество азот, което е добре за нашата почва.

Хубаво е есента или при започване на пролетта да нахвърлим семена от комунига в нашия пчелин. След като се засели, това растения ще се самозасява всяка година и по този метод ще си подсигуряваме някакъв поддържащ нектаропоток през сухите летни месеци.

Бял маргарит- медоносни растения дървета шубраци за пчелина

Белият маргарит е мощно раклонен дълголетен шубрак, който цъфти от началото на Юни до края на Септември. Отделя доста нектар и малко прашец, като пчелите го посещават от рано заран до късно вечер, дори и в облачно и леко дъждовно време.

Можем да създадем жив плет от него на пчелина, като този шубрак е непридирчив към почвените условия. Белият маргарит е доста потребен, тъй като дава нектар в интервала на развъждане на зимните пчели.

Лавандула

Лавандулата е многогодишно растение, което цъфти от края на Юни доникъде на Август. Отделя нектар и прашец, като меда придобит от лавандула е с отлични качества и мирис. Освен това можем да я употребяваме и като фалшификация. Тя е като магнит за пчелите, които през този интервал на годината нямат кой знае какъв медосбор. Хубаво е да засадим 1-2 декара в пчелина или покрай него, а пчелите ще ни се отблагодарят в бъдеще.

Софора – медоносни растения дървета шубраци за пчелина

Софора или Японска акация е извънредно медоносно дърво, което цъфти през Юли или Август. Но би трябвало да имаме поради, че то избира по-топъл климат, тъй че не е доста подобаващ за по-студените места. Можем да засадим десетина дръвчета и ще осигурим в бъдеще добър източник на нектар, през интервала на развъждане на зимните пчели.

Еводия

Еводия или Дървото на пчеларя е мощно медоносно дърво , което цъфти от края на Юни доникъде на Септември. Отделя извънредно доста нектар и прашец и е много посещаван от пчелите през целия ден.

Хубаво е да отгледаме десетина дръвчета на нашия пчелин, тъй като по този начин ще си подсигуряваме предстоящ приток на пресен нектар в интервала на основаване на зимните пчели. А в случай че получим задоволително количество нектар от еводиите, можем да забравим за подхранването със захарен сироп през есента.

Независимо дали сме млади или остарели, всеки пчелар е добре да засажда всяка година някакви медоносни растения в региона на своя пчелин. По този метод ще увеличим в някаква степен видовото многообразие и ще подпомогнем пчелите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР