Медицински университет – Пловдив отбелязва Световния ден на имунологията и

...
Медицински университет – Пловдив отбелязва Световния ден на имунологията и
Коментари Харесай

МУ-Пловдив отбелязва Световния ден на имунологията

Медицински университет – Пловдив отбелязва Световния ден на имунологията и Световната седмица на имунизацията. 29 април e Денят на имунологията. Това е мотив за обединяване на учените в показване на достиженията в клиничната имунология пред обществеността, оповестиха от Катедра Микробиология и имунология. От 2005 година това събитие стартира да се празнува в Европа, а от 2007 година и от международната имунологична общественост.

Значението на имунологията за запазване на самостоятелното и публичното здраве е огромно. Тази година фокусът ще бъде върху Световната седмица на имунизацията (24-30 април 2022г.)! Целта е да се подчертаят нужните групови дейности и да се насърчи потреблението на ваксини за отбрана на хората от всички възрасти против инфекциозни болести.
Ваксините се употребяват в целия свят като дейно средство за предотвратяване. Те оказват помощ и с цел да се предотврати разпространяването на болести в обществото. Ваксините работят като „ образоват “ имунната система да се пази против заболявания, породени от вируси или бактерии.

Първата ваксина е основана в края на 18-ти век (1796г.) в Обединеното кралство от Едуард Дженър против смъртоносната болест вариола. Близо 200 години по-късно – през 1977г. е регистриран последният прочут случай на спонтанна поява на болестта в Сомалия, а през 1980г. СЗО афишира, че вариолата към този момент е изкоренена в света с помощта на имунизацията.

Ваксинацията също по този начин е изиграла своята роля и при редица други болести като полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш.
Пандемията от COVID-19 сложи редица провокации пред имунолозите в целия свят – основаването на прецизни проби за диагностика и следене на болестта, генериране на съвременни и ефикасни ваксини, изследване на развиването на болестта и продължителността на имунния отговор след преболедуване и имунизиране. Ваксинацията против COVID-19 докара до доста понижаване на броя на болните в интензивните отделения, броя на приетите в болница пациенти и броя на пациентите с тежка форма на заболяването.

За отбелязване на Световния ден на имунологията на 04.05.2022 г (сряда) Катедрата по епидемиология и МБС, взаимно с Катедрата по микробиология и имунология, Катедрата по инфекциозни заболявания и Асоциацията на студентите медици гр. Пловдив (АСМ-Пловдив) провеждат в хибриден формат два поредни семинара, ориентирани към студенти, учещи медицински специалности. За гост-лектори са поканени доцент доктор Михаил Околийски, дм (представител на СЗО в България) и доцент доктор Любомира Николаева-Гломб, дм (ръководител отдел „ Вирусология” в НЦЗПБ-София), които ще показват данни за достиженията на ваксинопрофилактиката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР