Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални

...
Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални
Коментари Харесай

Здравни специалисти ще отварят свои кабинети

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат самостоятелни практики, предлага здравното министерство. Така те ще могат да правят операции и съвещания без наличие на доктор.

От препоръчаните промени не излиза наяве какъв брой ще костват услугите в самостоятелните практики и кой ще заплаща за тях.

Преди 2000 година имаше женски и детски съвещания, тъй че моделът не е доста нов, уточни пред Българска национална телевизия Милка Василева, ръководител на Асоциацията на експертите по здравни грижи. Практиката съществува във всички европейски страни и асоциацията упорства за нейното въвеждане и у нас.

„ Пациентите би трябвало да са спокойни, че медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите ще извършват единствено това, което им е предоставено от разпоредба на министерството, което дефинира техните пълномощия по наставление на доктор или във връзка с независима процедура “, изясни Василева.

Медицинските експерти ще работят по наставление на доктор или ще употребяват знанията си, с цел да насочват пациенти към доктор, когато е належащо.

Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат в центровете, където да им се създадат нужните операции, както и да показват неодобрение, когато не се обслужени добре.

Първоначално заплащането ще е частна самодейност - по ценоразпис, уточни Василева. Но активността би трябвало да е със съдействието на страната. Обсъждат се разновидности с разнообразни модели на финансиране, в това число с доплащане от пациента.

Милка Василева съобщи, че асоциацията не взе участие в организацията на планувания за 10 септември народен митинг на медицинските сестри по тяхно предпочитание, само че поддържа настояванията им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР