Медии съобщиха, че в Китай е реализиран първият в света

...
Медии съобщиха, че в Китай е реализиран първият в света
Коментари Харесай

Китай постигна технологично чудо – влаг маглев, левитиращ без никаква енергия

Медии оповестиха, че в Китай е осъществен първият в света план за основаване на трен на магнитна възглавница, който не се нуждае от никаква сила, с цел да се носи във въздуха. Подемната мощ на влака се обезпечава от непрекъснати магнити в окачването и в монорелсовия път, което прави решението доста по-икономично спрямо други типове превоз, задвижвани с електричество.

Първият осъществен план е 800-метровата алена железница в южнокитайския окръг Сингуо, провинция Дзянси. Това е монорелсов маршрут с окачена гондола за 88 пасажери. Влакът гондола се движи на височина 10 метра със скорост до 80 км/ч. Според разработчиците задвижваният с непрекъснати магнити маглев употребява доста малко сила при придвижване. Разходите за строителство също са доста ниски - едвам 10 % от разноските за метро.

Подобни монорелси с непрекъснати магнити дават обещание да бъдат водещи в публичния превоз в разрастващите се китайски мегаполиси. В дълготраен проект те биха могли да усилят скоростта на придвижване до 120 км/ч или повече. Важно е да се означи, че електромагнитното замърсяване при подобен превоз е доста по-ниско, в сравнение с при маглев, задвижван от свръхпроводими и стандартни електрически магнити. За градската среда с нейните наситени електромагнитни полета това е доста, доста значимо.

В Китай от към 20 години се създават транспортни средства на магнитна възглавница, употребяващи непрекъснати магнити. За да успее планът, китайските учени би трябвало да решат два съществени казуса. Първо, казусът с деградацията на непрекъснатите магнити, и второ, казусът с управляемостта на транспортното средство, което се плъзга без електричество.

Проблемът с деградацията е решен посредством създаване на магнити, които съдържат редкоземни детайли. Добавянето на неодим към елементарните непрекъснати магнити понижава степента на магнитна деградация до 5% за 100 години. Китай остава водач в обработката на редкоземни детайли и е в положение да сътвори магнити за стотици и хиляди километри релси за влакове с пасивно магнитно окачване (въпреки че останалата част от света би трябвало да се притеснява от тази вероятност - редкоземните детайли са нужни на всички и в големи количества).

„ Проблемът с ръководството също е сполучливо решен, за което би трябвало да благодарим на актуалната електроника и материалознание “, настояват основателите на транспортното средство. След известно изследване на първата линия от практическа позиция, районните управляващи възнамеряват да я удължат до 7,5 км.

" Максималната скорост на множеството вътрешни метролинии нормално е лимитирана до 80 км/ч, само че влакът с непрекъснати магнити, задвижван извънредно от изкуствен интелект, може да доближи скорост с 50 % по-висока. Това значи, че даже в многолюден градски център влакът ще може да поддържа скорост и да дава на пасажерите необятна панорама към градския пейзаж, заобикаляйки тапите ", споделя един от разработчиците на плана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР