Медът е органична, естествена алтернатива на захарта. Той се адаптира

...
Медът е органична, естествена алтернатива на захарта. Той се адаптира
Коментари Харесай

Странни факти за историята на меда, които вероятно не знаете

Медът е органична, естествена опция на захарта. Той се приспособява към всички процеси на готвене и има неустановен период на валидност. Медът е толкоз остарял, колкото и писмената ни история, датираща от 2100 година прочие Хр.

Всъщност най-вероятно е даже по-стар. Медът е първият и най-разпространен подсладител, употребен от индивида.

- Легендата споделя, че Купидон е потапял любовните си стрели в мед, преди да ги насочи към нищо неподозиращите любовници.

- В Стария завет на Библията Израел постоянно е именуван земя на мляко и мед. Меад, алкохолна напитка, създадена от мед, се назовава нектар на боговете.

- През ХІХ в. немски селяни плащали на феодалните си владетели в мед и пчелен восък.

- Медоносните пчели би трябвало да прелетят над два милиона цветя, с цел да създадат един кг мед. Една работеща пчела ще направи единствено една дванадесета от една чаена лъжичка мед през целия си живот.

- Медът в никакъв случай не се скапва. Изследванията са потвърдили, че медът има безконечен период на валидност, когато се съхранява в верните условия, като някои от най-старите находки са открити в гробниците на египтяните, датиращи от няколко хиляди години. Медът съдържа ниски равнища на влага и е естествено кисел, което затруднява разрастването на бактериите.

- Съществува и специфичен ензим, намиращ се в стомаха на пчелите, който се разпада на химикали, които попречват растежа на бактериите и други организми.

Освен всичко друго медът е толкоз апетитен, че би могъл да оправи и най-мрачния ден и да му придаде наслада.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР