Мечтата на всяко дете днес вече е героиня в супер

...
Мечтата на всяко дете днес вече е героиня в супер
Коментари Харесай

Фаталното момиче: Барби и скандалите, които успя да сътвори от самото си раждане

Мечтата на всяко дете през днешния ден към този момент е героиня в супер касов филм. Но преди известността и аления килим, Барби е предходна през няколко абсурда, че даже и правосъдни каузи...

И да ви кажа не, " Барби " не е филм за деца. В него има послания, някои от които много феминистки. Мнозина се питат и за какво по този начин Кен и подложен в трета глуха и дали това има нещо общо с равенството сред половете или просто правдиво предаване на действителността.
                             

Сигурно малко на брой знаят, че още с появяването си Барби основава скандал.

През 1956 година създателката на изящната кукла и съосновател на компанията Mattel - Рут Хендлър, пътува до Швейцария, където кукла на име Билд Лили притегля вниманието ѝ. Билд Лили наподобява прекомерно дръзка за това време - има секси лъчение и нищожно облекло. Всъщност Лили не е била предопределена за игра на момиченцата - продавала се е в будките за вестници и е била за възрастни... Рут взема няколко кукли със себе си в Щатите и три години по-късно първата кукла Барби към този момент е реалност. Обаче от Greiner & Hausser, немската компания за играчки, която създават куклите Билд Лили, завеждат дело срeщу Mattel за прекопирване на дизайна. Делото е уредено с извънсъдебно решение през 1963 година, а през 1964 година Mattel купува авторските и патентните права на Greiner & Hausser.

Барби дава неприемливи препоръки за хранене и неприятен образец на дребните момиченца - прекомерно е слаба...

                             

Още с появяването на куклата в магазините майките разясняват формите ѝ - слаба е, с прекомерно изявена половост. А след това идва и най-лошото: през 1965 година Mattel пускат модел, който споделя своята загадка за поддържане на съвършена фигура. Куклата има сладки пижами, ролки за коса и дребна брошура с диетични препоръки, в която написа: „ Не яжте “. В комплекта има и кантар, който непрекъснато сочи 50 кг. тегло непостижимо за огромна част от дамите. Но през 1966 година куклата е модифицирана и рисковият хранителен съвет отхвърлен.

Къщата на Барби не е пригодена за инвалидни колички

                             

Барби има другарка на име Беки, която е в инвалидна количка и е показана за първи път през 1997 година Тя незабавно става шлагер, като 6000 екземпляра се разпродават още в първите две седмици. Но... Оказва се, че Беки не може да отиде на посетители на Барби, тъй като домът ѝ не е приспособен. От компанията обаче избират да спрат да създават Беки, вместо да подобрят дома на Барби. През 2019 година от Mattel се пробват да поправят това, като пускат Барби в инвалидна количка и Барби с протеза.



Родителите не утвърждават бременната другарка на Барби

През 2002 година Mattel пуска на пазара бременната Мадж - другарка на Барби, част от комплекта „ Щастливо семейство “. Кутията включва нейния брачен партньор (и другар на Кен) Алън и техния тригодишен наследник Райън. Мадж носи брачна халка и магнитно бременно коремче с бебе в него. Но родителите не я харесват, тъй като съгласно тях Мадж е прекомерно млада за мама и това дава неприятен образец на подрастващите, насърчавайки тийнейджърската бременност.

Барби с микрофон кара родителите да разгласят протест на куклата

Hello Barbie, която се появява през 2015 година, приказва и употребява микрофон и Wi-Fi, с цел да чува какво ѝ споделят децата. Родителите обаче са обезпокоени, че технологията може да бъде евентуално рискова за наследниците им. Експертът по потребителски технологии Ким Командо предизвестява, че сървърите, на които се пазят записите на децата, които приказват с Барби, може да не са толкоз сигурни. Командо даже предизвестява, че хакери биха могли да употребяват куклата, с цел да подслушват децата или да накарат Барби да каже несъответствуващи неща. Родителите се афишират срещу този модел и го разясняват в интернет, добавяйки хаштаг #HellNoBarbie. По-късно е спряна от произвеждане.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР