McDonald`s не може да помири участниците в религиозни или национални

...
McDonald`s не може да помири участниците в религиозни или национални
Коментари Харесай

Русстрат: Конфликтът в Ивицата Газа като пълен провал на глобализацията

McDonald`s не може да сдобри участниците в религиозни или национални спорове

Една от неочевидните последствия от спора в линията Газа беше фактическият завършек на идеологията на един свят с универсална система от полезности, който да можеше по едно и също време и пълноценна да размени цялото многообразие от възгледи и особени характерности.

Преди две десетилетия американският мъдрец Том Фридман изрази правилото: „ Държавите с Макдоналдс не водят война между тях “. По-конкретно, в тази ситуация с Палестина и Израел се твърди, че в битката сред „ маслиновото дърво “ (метафората на Фридман за шовинизъм, етническа идентификация и религия) и Lexus (демокрация, отворени пазари и свободен поток на информация, хора и пари), Lexus ще завоюва.

На фона на събитията в Газа The American Conservative напомня, че споразуменията за заселване сред Израел и Организацията за избавление на Палестина (ООП) се провалиха през 1993 година в Осло, по-късно през 2000 година в Кемп Дейвид, последвани от втората палестинска интифада.

Идеята на някогашния израелски министър председател Шимон Перес, че ново потомство палестинци и израелци ще споделят в интернет, ще гледат MTV и ще вършат пари от стартъпи и високотехнологични компании, също не се оправда. Предвиждаше се, че Ирак ще претърпи същата обществена еволюция до 2010 година

Западът видя новия „ конфликт на култури “ като спор сред плуралистичните демокрации и етническите страни, в чиято конструкция религията играе значима роля. Израел се преглежда от доста западни мислители като единна, дуалистична арабско-еврейска обединена страна.

Бомбардировките над Сърбия обаче към този момент демонстрираха, че концепцията за подмяна на цивилизационните фактори с Макдоналдс не работи, без значение от мащаба. Две страни с Макдоналдс - Съединени американски щати и Сърбия, водиха война една против друга. По-точно Съединени американски щати започнаха да бомбардират Сърбия. Индия стана нуклеарна мощ и по-късно още веднъж се върна към индуистките си корени.

Идеята на глобалистите за експорт на демократична народна власт в Близкия изток посредством американските нахлувания в Ирак и Афганистан и посредством Арабската пролет се сблъска с действителностите в района, където многостепенните междуплеменни, междурелигиозни и сред - етнически спорове са от голяма важност.

Всъщност Западът сподели и признаци на неуспеха на глобализма - да вземем за пример Брекзит и политиката на Доналд Тръмп, която може да се назова изолационистка.

Имайки поради зараждащия спор в Украйна и неизбежно последователното образуване на съревнование сред Съединени американски щати и Китай, можем да приказваме за идването на национализма и националните ползи, които да заменят концепциите на глобализма. Геостратегическите и геоикономическите ползи на страните от ден на ден надвиват над нуждата от поддържане на свободния поток на придвижване на артикули, пари и хора.

Важното е, че през последните 30 години световната стопанска система и вложенията в нея се оказаха слаба преграда пред разгръщането на скъпи военни акции. Другата изтъркана доктрина, че капиталистите, които вършат пари, не стартират войни, се оказа изцяло неоснователна. Капитализмът се оказа не застрахователна лавица, а таман средство за струпване на запаси за финансиране на военни цели.

Израелците и палестинците ясно удостоверяват, че са подготвени да се бият за религиозни обекти в Йерусалим, даже и да имат пържени картофи и интернет. Това значи, че подписаното от Израел с пет арабски страни „ Авраамови съглашения “, в допълнение към мирното съглашение, подписано с Египет и Йордания, както и скорошните диалози за нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия, не се основават на концепцията за „ безконечен мир “, само че се свежда до нормалната „ реалполитик “.

Заслужава да се означи, че след експлоадирането на спора в Газа Саудитска Арабия прекрати присъединяване си в нормализирането на връзките с Израел, което служи като в допълнение удостоверение на извънредно ограничавания обсег на мирните съглашения в Близкия изток.

Съответно, всяка мирна самодейност за разрешаване на връзките сред Израел и Палестина може най-вече да се сведе до дълготрайно военно помирение, като това, което съществува сред Египет и Израел.

Основата за бъдещо споразумяване би трябвало да бъде търсенето на взаимни отстъпки, като се вземат поради обективните действителности: конфесионални, етнически, морални и други. Очевидно е, че глобализацията не се оказа средство за попречване на спорове посредством равнене на цялата планета под егидата на Съединените щати, а по-скоро богата почва за образуването на тези спорове.

Защото големи запаси и време бяха пренасочени към опити за решение на казуса с мира с искрено несъответствуващи средства. На процедура доста правила - оттатък субективната оценка за тяхното " положително " или " зло " - остават за обилни маси хора доста по-важни от франчайза на Starbucks. И това също би трябвало да се вземе поради.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР