Майката на Мабел Кареада е сред противниците на режима. На

...
Майката на Мабел Кареада е сред противниците на режима. На
Коментари Харесай

Зловещо наследство: Аржентина и полетите на смъртта

Майката на Мабел Кареада е измежду съперниците на режима. На 14 декември 1977 година е била изхвърлена жива от огромна височина от аероплан над Рио де ла Плата. Смазаното ѝ тяло е открито едвам дни по-късно, споделя в просторен репортаж по тематиката немската социална телевизия АРД.

Предположенията са, че по време на военната тирания в Аржентина сред 1976 и 1983 година са били осъществени към 200 такива " полети на гибелта ". Избити са към 30 000 души, телата на доста от които не са открити и до през днешния ден. 

Карлос Овиедо споделя пред АРД, че и брат му Педро, и сестра му Патрисия са изчезнали по това време. Никога не са били открити, само че Карлос е уверен, че знае по какъв начин е починала сестра му. " Полетът на гибелта се състоя на 14 декември, в 21:30 часа. Беше сряда. Мои другари, които бяха деятели от едно коренно придвижване, ми описаха, че сестра ми е била изхвърлена от аероплан. Навремето скрих това от родителите си. Научиха го години по-късно от един отчет. "

Жертвите са избирани произволно 

" Полетите на гибелта " са били осъществявани с турбовитлови самолети, чиито задни порти могат да се отварят по време на полет, продължава немската социална телевизия. Близките на жертвите са се организирали и, вследствие на изследванията им, са успели да схванат с кои тъкмо самолети са осъществявани тези полети и даже кои са били водачите. През 2007 година последните са изправени на съд и получават доживотни присъди.

Юни 1984: някогашният президент на Аржентина военачалник Хорхе Видела на път към правосъдната зала в Буенос Айрес Снимка: picture-alliance/dpa/UPI

Що се отнася до жертвите, хвърляни отвисоко, нормално те са били подбирани произволно. Най-общо това са били хора, които са се противопоставяли на хунтата и са били арестувани, измъчвани, избивани. " Полетите на гибелта " са били единствено едно от средствата за ликвидирането на всякаква съпротива. 

Пабло Верна, чийто татко също е измежду жертвите на хунтата, е решен да разобличи закононарушенията на тогавашния режим. " С нашето неподчинение - това, че днес приказваме за тези закононарушения - нарушаваме обета за безмълвие, даден от виновните лица. Все още има време потърпевшите фамилии да намерят покой ", споделя той, итиран от АРД.

Карлос Овиедо от своя страна показва: " Това е злото, породено от военните в Аржентина. Като за жалост и през днешния ден имаме политици и депутати, които отхвърлят това, и които могат да станат президент или вицепрезидент. Именно това е най-ужасното. "

1986: доста след края на военната тирания в Аржентина са били изтезавани хора (на фотографията: държани голи и с белезници на ръцете пандизчии в спонтанен център за задържане)Снимка: picture-alliance / dpa

За да бъде съхранена историческата памет

Правозащитничката Мириам Левин пък е измежду хората, заели се да издирят машината, с която е бил осъществен смъртоносният полет на 14 декември и да се погрижат тя през днешния ден да бъде превърната в музей. Самолетът SkyVan е бил употребен последно във Флорида за пощенски транспорти, към този момент е на над 50 години, когато се отправил към Буенос Айрес – с минимално съоръжение, без опция да лети нощем, по пътя се наложили 10 прекъсвания.

" Машината не носи никаква виновност, само че е изпълнявала извънредно злокобна функционалност ", показва Мириам Левин пред АРД. Тя не крие какъв брой шокиращо е за нея да вижда самолета на същото място, на което преди време са били товарени обречените хора. Но акцентира, че точно тази е концепцията – самолетът да поддържа жива паметта за тези зловещи времена.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР