Майката на 17-годишно момче, починало в Пирогов“, разпространи до медиите

...
Майката на 17-годишно момче, починало в Пирогов“, разпространи до медиите
Коментари Харесай

След случая ,,Даная“, друга майка проплака: Момчето ми стана жертва заради едни пари

Майката на 17-годишно момче, умряло в „ Пирогов “, популяризира до медиите и обществеността отворено писмо във връзка със гибелта на детето ѝ, настъпила в „ Детска неврохирургия “ в „ Пирогов “, заяви bTV.
Тя е адресирала писмото си до министъра на опазването на здравето Христо Хинков, до изпълнителния шеф на изпълнителна организация „ Медицински контрол “ Иванка Динева (ИАМН) и до Националната пациентска организация.
Диана Ангелова споделя, че е решила да приказва за случилото се след проблема със гибелта на 15-годишната Даная – също в многопрофилната болница за интензивно лекуване, и назначената повторна инспекция.
Майката на Максим Иванов показва, че детето ѝ е останало вечно на 17 година поради неналичието на лекари – детски неврохирурзи, поради недоглеждането и неглижирането на положението му от наличните такива в „ Пирогов “, поради предпочетената по-скъпа пътека, пари и безценен консуматив през Комисията в НЗОК. Тя добавя, че детето ѝ е „ станало жертва поради едни пари “.
На 21 октомври 2021 година момчето е оперирано от израстък, за който майката едвам по-късно схваща, че не е отстранен напълно. А едвам след операцията ѝ споделят, че „ по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма късмет да живее, да не се надявате “.
По-късно обаче излиза окончателната хистологията на тумора на Максим, която демонстрира, че той не е недоброкачествен и от него не се умира, а при добре извършено лекуване има висок % на преживяемост с години.
„ Г-жо Изпълнителен шеф, по какъв начин ИАМН прави инспекция по документи, които се сформират без ясна правна рамка от лекари, които евентуално ще бъдат проверявани, наказвани, упреквани, а за какво не и подсъдими? Вие, знаете ли, че ИАМН отхвърлят да ми кажат кои лица са проверявали случая със гибелта на сина ми? Каква е тяхната подготовка, лекари ли са въобще? Единственото, което разбрах, е, че в комисията взел участие „ външен специалист “. Не получих отговор и на питането си на какъв принцип и по какъв начин е определен съответен външен съветник неврохирург, който да ревизира обстоятелствата към гибелта на сина ми? Как този „ външен специалист “ подсигурява обективност в инспекцията и кой подсигурява, че същият не е влизал в контакт с сътрудниците си в Пирогов, с цел да ги защищити? Как го избрахте този специалист!? Кой е!? Може ли да е бил препоръчан от Директора на „ Пирогов “, да вземем за пример или е някой „ приближен “ специалист на Министерството, същото това, чиято е болничното заведение?! “, пита Диана Ангелова.
Тя показва, че нищо от описаното в здравната документи на сина ѝ не е правилно.
„ Когато установяваха проблем с Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се бях съветвала бяха безапелационни, че първо би трябвало да се оперира тумора, а след това, в случай че се наложи, да се сложи клапа. При Максим това стана по противоположен ред, тъй като още с приема ни в „ Пирогов “ доктор Захаринов разбра, че сме подготвени на всичко, че знаехме, че е незабавно и би трябвало да създадат нещо, ние им бяхме в ръцете и директно, и преносно, а за тях с клапата ще е по-изгодно, тъй като ще вземат повече пари и по тази причина, макар че не беше неотложно. Какво ще ми кажете за това, че доктор Захаринов реши да постави клапа на сина ми още в първия миг, в който ни видя? Та, в кабинета си той не съумя да отвори диска с образните проучвания, с цел да види тумора му, само че към този момент ме убеждаваше, че би трябвало клапа! За която би трябвало да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!? “, изяснява майката на Максим.
По думите ѝ е било уговорено да бъдат признати в „ Пирогов “, само че когато са пристигнали, никой не е знаел. Диана Ангелова показва, че е платила за консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да взе участие, а по-късно той не се е поинтересувал от положението на пациента. Майката на момчето упреква лекарите и че са сложили друг тип клапа от контрактуваната. А по-късно се е наложила повторна интервенция за „ промяна на неработещата клапа “.
Диана Ангелова показва, че в „ Пирогов “ няма задоволително личен състав и болничното заведение взема такса „ компаньон “ за околните на пациентите, които желаят да бъдат до тях, до момента в който са овиквани и спят по коридорите. Според нея е нямало задоволително връзка сред лекарите и личния състав и е оставало чувството за безпорядък, а хигиената е била под санитарния най-малко.
След втората интервенция Максим подвига висока температура и повръща няколко пъти, а личния състав демонстрира равнодушие към отток на ръката, показва майката на момчето. Според нея е било явно, че детето ѝ има инфекции, само че и към това никой не е показал отношение. Един месец след интервенцията никой не е свалил и конците от корема му, а в главата му има такива, които са отрязани, само че не и извадени.
По думите на Диана Ангелова макар тежкото положение на сина ѝ в стаята им настаняват дете с грип А.
„ През цялото време ми се създаваше чувството, че чакат да им предложа повече пари, с цел да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, с цел да им извърнат внимание. Вярвайте ми, в случай че имах повече – бих дала, само че освен нямах, само че и не считам, че е човешко за хора в това състояние да бъдат унизявани и принуждавани на това “, разяснява тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР