Майкъл Ковриг е бивш служител на Канадската дипломатическа служба, който

...
Майкъл Ковриг е бивш служител на Канадската дипломатическа служба, който
Коментари Харесай

Отвличанията на чуждестранни граждани в Китай трябва да се наказват по-строго

Майкъл Ковриг е някогашен чиновник на Канадската дипломатическа работа , който също по този начин преди този момент е работил като посланик в Китай и в Организация на обединените нации . Сега той е анализатор, юрист, публицист и съветник по интернационалните въпроси. Мъжът се e съгласил да даде изявление за „ Politico “ по тематиката за отвличанията на задгранични жители в Китай

„ През 2018 година бях случайно арестуван в Китайската национална република и държан като човешка разменна монета в продължение на 1019 дни. Преговорите най-сетне доведоха до освобождението ми през септември 2021 година “, споделя Майкъл , като добавя, че в последно време спекулациите в канадските медии, безрезервно отразявани на други места по света и опортюнистично употребявани от китайските управляващи за агитация, са породили в него подозрения по отношение на това какво и за какво се е случило по времето, когато е бил арестуван. Според някогашния посланик са били осъществени шпионски действия вместо законни следствия и репортажи, по тази причина в този момент той се усеща се задължен да обясни обстановката.

„ Това, което ми се случи, беше чисто и просто взимане на заложници, а голословните спекулации за противоположното отклоняват вниманието от тази грозна действителност, като основават благоприятни условия за преуспяване на пропагандата и дезинформацията от страна на Китайската комунистическа партия. Още по-опасно е, че смесването на законната работа, която вършех в Китай, с шпионаж, както нормално се случва при такива изказвания, заплашва сигурността на всички, чиято работа е обвързвана с изследвания, репортажи и събиране на информация в непозната страна. Освен това заплашва да подкопае една значима самодейност, водена от Канада, а точно против случайното задържане на лица и потреблението им непозволено в връзките сред страните “, споделя мъжът.

„ Простата истина е, че бях чиновник на дипломатическа работа, като от 2014 година до 2016 година работех като упълномощен посланик в канадското посолство в Китай. Отговорностите ми включваха образуване на публични визити, показване на Канада на дипломатически събития, предаване на посланията на канадската политика и отчитане на позициите на китайските ни сътрудници. Основно обаче правих изследвания и пишех дипломатически отчети по необятен кръг от тематики, свързани с външната политика на Канада. След това, през 2017 година, започнах работа като старши консултант в Международната спешна група – уважавана организация с нестопанска цел, отдадена на предотвратяването на смъртоносни спорове, провеждането на транспарантни проучвания и даването на безвъзмездни обществени отчети и разбори “, спомня си още Майкъл.

Майкъл твърди, че и на двете позиции методите на работа са били и към момента са същите като тези, употребявани от учени в региона на обществените науки, анализатори от мозъчни тръстове и публицисти – четене на голямо количество обществено налична информация и полемики с способени и авторитетни хора, както и учтиво и искрено взаимоотношение с държавни управления, интернационалните организации, групи на гражданското общество, предприятия и частни лица. Докато е бил на тези позиции, той се е стремял да прави това с искреност, поверителност, честност и почитание, като постоянно ясно е посочвал за кого работи и каква е задачата на работата му. През всичките му години, прекарани в Китай китайското държавно управление не е давало никакви признаци , че се опълчва на дипломатическите или следващи проучвания на Майкъл. Той споделя, че постоянно е бил канен да се среща с китайски високопоставени лица, анализатори и учени, както и да посещава конференции и семинари, което е било явен знак за гостолюбие. След това, на 1 декември 2018 година, Канада арестува основната финансова директорка на „ Huawei “ Мън Ванчжоу по американска заповед за екстрадиция, а пет дни откакто новината за ареста излезе нескрито, китайските управляващи са задържали  и Майкъл в Пекин, както и негов сътрудник канадец в Североизточен Китай. По думи на някогашния посланик те са били употребявани като политически заложници за изнудване на канадското държавно управление .

Тези дейности доведоха до съсипването на човешки животи и утежняване на китайско-канадските и китайско-американските връзки . Заложническата рецесия способства и за внезапна и трайна отрицателна смяна в визиите за Китай измежду канадците, американците, европейците и други народи по целия свят, което до известна степен навреди на Пекин. Оттогава насам десетки сътрудници на Майкъл го търсят за съвет и го питат дали е безвредно да се пътува до Китай с изследователска цел, За страдание, доста от тях стигат до заключението, че рискът към този момент не си заслужава .

Според специалисти първата стъпка , която безспорно би трябвало да се предприеме, е търсенето на изясненост по отношение на истината . Медиите и гражданското общество имат решаваща роля в битката против токсичната композиция от несъразмерна секретност, агитация и дезинформация. От своя страна държавните управления следва да укрепят главната интернационална норма , съгласно която виновните страни не отвличат жителите си. Канада пое водеща роля в тази област посредством Декларацията против случайното задържане , пробвайки се да я наложи в връзките сред страните – значимо многостранно изпитание за активизиране на групови дейности и повишение на сериозността на политическата цена на нарушаванията. Инициативата към този момент е събрала подписи от 74 страни и Европейския съюз. Тъй като поддръжката за декларацията продължава да пораства, държавните управления би трябвало също по този начин да положат повече старания за осъществяване на нейния План за деяние за партньорство, като в същото време подхващат по-ефективни ограничения за поддръжка на политическите заложници и за въздържане и премахване на отвличанията от страни. Неотдавнашен отчет на Центъра „ Soufan “ изясни обсега на това предизвикателство и очерта пътя напред. Според разбора напредъкът ще изисква групови дейности в границите на другите общества и държавни управления, както и задълбочено взаимоотношение сред тях.

Някои китайски високопоставени лица в последно време демонстрират признаци на интерес към стабилизиране на връзките със Запада , даже и единствено под формата на тактическа смяна. Все отново, с цел да се отговори на думите с каузи, китайското държавно управление би трябвало бързо да позволи всички случаи на случайно или политическо задържане и възбрана за овакантяване на страната, да подпише Декларацията против случайното задържане и да даде гаранции, че публицистите и откривателите могат свободно да посещават и безвредно да водят откровени полемики по необятен кръг от тематики в Китай. Докато това не бъде направено обаче, държавните управления би трябвало да пазят по-добре своите жители, като ясно демонстрират, че дейностите против тях ще имат висока цена и съществени последици, споделят анализатори.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР