“Майка знаеше точно кога ще почине, беше се подготвила за

...
“Майка знаеше точно кога ще почине, беше се подготвила за
Коментари Харесай

Ванга отказва операция от рак, за да не загуби дарбата си. Знае кога ще почине

“Майка знаеше тъкмо по кое време ще почине, беше се подготвила за гибелта. Аз и децата ми – Петър и Кирил, бяхме последните, които се чухме с нея по телефона, преди да издъхне в Правителствена болница на 11 август 1996-а. В 10 ч говорихме, по-късно е изпаднала в кома и минути по-късно е умряла. Каза ми да не рева, да не се нервирам и че постоянно ще бъде с нас. Синовете ми я питаха по кое време ще си пристигна, а тя им сподели, че на следващия ден ще се прибере. И фактически на идващия ден се върна в дома си, само че по различен метод. ” Това споделя за последните минути на вуйна Ванга снаха й доктор Здравка Методиева 25 година след гибелта на пророчицата, предава 168 часа.

22 година доктор Методиева е покрай Ванга като брачна половинка на осиновения наследник Димитър Вълчев, за който се е омъжила през 1974 година

Лекарката, която е ревматолог и кардиолог, добавя, че 4 години по-рано Ванга е диагностицирана с рак на едната гърда. Сама е напипала бучката и споделила на снаха си.

Д-р Методиева незабавно схванала, че става въпрос за онкологично заболяване, доказано и от проф. Станко Киров. Ванга криела това от сестра си и племенничките си и изрично отказала да бъде оперирана. Страхувала се, че след упойката и интервенцията може да изгуби дарбата си и да не може повече да оказва помощ на хората.
“Самата тя страдаше, само че се жертва за този народ, раздаде се до последния си мирис. Последните години бе болна, само че потокът от хора не спря. Настоявахме да спре да приема, с цел да си почива, само че тя сякаш още повече се натоварваше.

Знаеше, че идва краят, приготви се за гибелта си. До последно не искаше да постъпва в болница, а метастазите бяха поразили органите.

През юли Димитър бе в Съединени американски щати и в края на месеца се върна. Тогава видя, че майка става все по-зле. Убедихме я да я одобряват в Правителствена болница. Гаснеше като свещ, само че феноменът остана до последния момент ”, спомня си доктор Методиева.

Никога няма да не помни първата си среща с пророчицата и е безапелационна, че тя я е избрала за снаха. Била втори курс студентка по медицина в София, а осиновеният наследник на Ванга – Димитър, бил първокурсник по право. Двамата имали връзка от два месеца.

Не знаела, че приятелят й живее при Ванга от години, а си мислела, че тя единствено му е кръстница, поради което я наричал калимана. Не приказвал за фамилията си, което се коствало необичайно, и тя си мислела, че има нещо извънредно у този юноша.

Всеки петък се прибирал при Ванга в Петрич. Една вечер Димитър се върнал с влака в 22 ч.

“Калимано, прибрах се ”, споделил от вратата, а Ванга го попитала с кого е. Той дал отговор, че е самичък.

“Мите, с теб има жена с пъстра рокля, кехлибарен наниз, бели обувки. Това е жена ти ”, разказала видението си пророчицата.

“Беше дала точното ми изложение, с каква коса съм, какви са ми очите, облеклата, а той обяснил от кой жанр съм. Оказа се, че е другарка с вуйчо ми Георги, който беше шеф на цех “Явор ”, и поръчала на другия ден той да отиде при нея.
Разговаряли двамата и се удостоверило, че съм племенница на нейния другар. Поръчала майка да отиде при нея. От вратата я нарекла “свате ”, което изненадало майка, тъй като аз не бях споделила, че имам другар. Когато се прибрах в Петрич след изпитите, майка ме чакаше на гарата, което в никакъв случай не е правила, и това ме тормози.

“Изпитите ги взе с отличен, само че какво става с любовта? Ще ставаш снаха на Ванга ”, ми сподели изненадващо майка.

Започнах да отхвърлям, бях безапелационна, че няма да се омъжа за Димитър, с цел да не кажат хората, че се бракосъчетавам по сметка поради Ванга ”, спомня си лекарката.

На идващия ден приятелят споделил: “Калиманата желае да те види ”, и тя отишла в дома на пророчицата. Купила огромен букет гладиоли, приготвила сладкиш с шоколад и пристигнала в къщата на Ванга.

“На втория етаж майка Ванга бе с Венетка, която живееше при нея. От вратата ми сподели: “Ти си нашата снаха ” и извади вишновка да се почерпим. Така моето “да ” беше последно. Майка Ванга към този момент беше ме избрала и форсира женитбата ни. Направихме загадка венчавка в дома. Продължихме да учим в София и се прибирахме всяка седмиц,а като повече от 1 година живяхме с Димитър при нея, до момента в който си купим апартамент.

На втория етаж вдясно бе нейната спалня, а вляво – нашата ”, добавя спомените си снахата на пророчицата.

От съжителството си с нея лекарката е схванала, че човек не може да управлява живота си.

“Всичко е “написано ” авансово. Всеки се ражда с задача, която би трябвало да извърши ”, споделя докторката.

От първия ден почнала да я назовава “майко ” и връзките им били фактически като на майка и щерка. Ванга повтаряла: “Керко, ти донесе слънцето в моя дом ”, след това познала, че ще роди две момчета. Дала им имената и ги кръстила – Петър и Кирил.

Връзката сред двете била толкоз мощна, че свекървата даже познавала кое ястие е приготвено от снаха. Пророчицата не била претенциозна, обичала обичайни национални ястия – пиле с ориз, постни сарми, чорба, леки храни.

В последните дни от живота си, когато отказвала да се храни, давали пилешка чорба с обяснението, че е приготвена от снаха.

“Не, това не са ръцете на Здравка ”, познавала незабавно Ванга.

“Тя планува и че ще напиша книга. Когато племенницата Красимира издаде първата книга за нея, майка сподели: “Ке пристигна време и Здравка ке напише книга, ке тури ред в нещата ”, което и стана, макар че дълго се съпротивлявах.

Смятах за осквернение да пиша за майка Ванга. 20 година след гибелта се борех със себе си и отказвах да обработя записите, които имахме, и да опиша спомените си ”, споделя снахата.

Провокирана и възмутена била от книгата на двама монаси от Атон, които в никакъв случай не са се срещали с Ванга и са писали погрешни неща.

Така, откакто няколко пъти започвала и се отказвала да написа, най-после седнала и безусловно за месец подготвила книгата “Ванга, каквато я познавам ”.

След първото издание през 2015 година има и още няколко допълнени и модифицирани.

По мотив 110 година от рождението на пророчицата фондация “Ванга ” ще издаде книга със стихове за нея, писани от Володя Стоянов, Катя Кирянова, Владимир Дайраджиев и други, която ще бъде показана на 3 октомври, сподели ръководителят на фондацията Иван Драмов.

В комплекса в местността Рупите ще бъде подредена и галерия с скъпи икони, които са били подарявани на Ванга от хора, на които е пособия. В друга зала пък ще се покажат и портрети на пророчицата, рисувани от Светлин Русев, Георги Чапкънов и други

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР