Майка на режисьорката Зорница София е филмът, който ще представя

...
Майка на режисьорката Зорница София е филмът, който ще представя
Коментари Харесай

Българския претендент за "Оскар" гледаме на 17 ноември в НДК

" Майка " на режисьорката Зорница София е филмът, който ще показва българското кино в идните награди " Оскар " 2023, стана ясно по-рано тази седмица. Изборът бе изработен от седемчленна комисия, назначена от НФЦ и ръководена от актрисата, номинирана за Академичната премия, Мария Бакалова. Заедно със звездата от " Борат 2 ", " Жените в действителност плачат ", " Убийствена игра " и идния " Пазителите на галактиката 3 " избираха още режисьорката и продуцент Кристина Грозева, продуцентката Катя Тричкова, аниматорът Свилен Димитров, кинопрограматорът и шеф на Дома на киното Христо Христозов, кинокритичката и уредник на фестивали Катерина Ламбринова и операторът Александър Станишев. Той размени своя сътрудник Иван Чертов, откакто се оказа, че последният има присъединяване в екипа на един от номинираните филми -  " Бягство " на Виктор Божинов. Режисьорът изтегли своя филм от надпреварата поради спора на ползи, само че не пожела да го върне, откакто спорът бе отхвърлен. Божинов и продуцентите на кино лентата му написаха до НФЦ, че " не желаеме да участваме в съревнование, чийто победител е авансово прочут ". Така и тазгодишният избор на български претендент за " Оскар " не мина без вътрешногилдиен скандал. 

В последна сметка " Майка " бе определен за най-достоен за " Оскарите " в конкуренцията на  " Борсови играчи "  (реж. Георги Костов), " В сърцето на машината " (реж. Мартин Макариев), " Меко казано " (реж. Анри Кулев), " Петя на моята Петя " (реж. Александър Косев), " Рибена кост " (реж. Драго Шолев), " Шекспир като улично куче " (реж. Валери Йорданов), " φ 1.618 " (реж. Теодор Ушев). Също както и спечелилият последните два към момента не са имали своята премиера пред аудитория. 

Вече се знае обаче по кое време столичните фенове ще могат да видят " Майка ", два месеца преди формалното му разпространяване по кината - на премиерна прожекция в зала 1 на НДК, която на 17 ноември ще открие тазгодишния фестивал " Киномания ". Преди това филмът ще бъде показан на фестивала на българското игрално кино " Златна роза " във Варна (23-29 септември), както и на интернационален фестивал от клас А (най-високия) - този във Варшава, където тя взе участие за четвърти път (участвала е и с филм, и с план, и като член на жури). 

Състезанието за " Оскар " също не е първо за нея - нейният дебют " Мила от Марс " беше определен да съставлява България през 2005 година, (предвидимо) без триумф. След това тя снима още два игрални кино лентата - " Прогноза " и " Воевода ". Да се надяваме, че четвъртият й опит е и първият добър. 

" Майка "  е въодушевен от реалната история на една българка и от нейната битка да трансформира контузията си от невъзможността да има свои деца в триумф на един друг вид " родителство ". Той споделя за театралната режисьорка Елена, която на 32 години схваща, че не може да има деца. Изправена пред избор - да се пробва да зачене инвитро с обичания си брачен партньор, диригента Леон Майер, или да приспособява театралната стратегия, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена преоткрива думата " майка ". В основната роля е дебютантката на огромния екран, само че добре позната от театралната сцена и телевизията Дария Симеонова, партнират й хърватският артист Леон Лучев, както и кенийските открития Перис Амбуи, Стив Матиас, Ламар Мунене. Оператор, както и във всички предходни филми на Зорница София, е Крум Родригес.

Филм за " различна форма на майчинство ", както го анонсира Film New Europe преди година, той е първата част от дилогия на тази тематика, която мощно вълнува режисьорката. Всички невръстни участници във кино лентата, и в България, и в Кения, единствено с едно изключение, не са деца артисти – те са сираци или деца от улицата, факт, който способства за достоверното звучене на лентата. Локациите са от Широка лъка до кенийското гето Кибера. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР