Майка на 9-месечно бебе е платила такса при личния лекар

...
Майка на 9-месечно бебе е платила такса при личния лекар
Коментари Харесай

ПОТРЕС! Лична лекарка поиска такса за „записване на час“ за 9-месечно бебе: Така съм преценила!

Майка на 9-месечно бебе е платила такса при персоналния доктор на детето в размер на 7.80 лева Жената твърди, че не е била предизвестена, още повече че деца не заплащат потребителска такса, съобщи Нова телевизия.
Миналата седмица в четвъртък Елена Вътова води 9-месечната си щерка Михаела-Ивет на наложителна консултация при педиатър за деца под 1 година.
“Бях доста неприятно сюрпризирана от обстоятелството, че би трябвало да заплатя и то 7.80 лева ”, сподели майката.
На нея било казано, че новите правила ще влязат с началото на новата година, само че до момента не й се налагало да заплаща такава такса.
Впоследствие схванала, че педиатърката им е сключила контракт с компания за записване на часове, а таксата за това е 1% от Министерство на вътрешните работи – или 7.80 лева, споделя майката. Това значи, че към този момент и обзор на дете ще бъде с потребителска такса.
“След прегледа на детето лекарката ми сподели, че би трябвало да платя потребителска такса. Върнах се до дома си за пари и й занесох 2.90 лева Бях още по-възмутена, когато тя ми сподели, че таксата към този момент е 7.80 лева ”, споделя още дамата. След този случай Вътова взема решение да ревизира сама дали нарастването на потребителската такса е влезнало в действие.
Педиатърът доктор Красимира Косева изясни пред NOVA, че това е административна такса, която е въведена в нейната процедура от Нова година. “Първото посещаване на майката беше през януари, когато тя е подписала контракт, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм й взела такса. Такава ми е практиката – когато хората се осведомят не взимам такса, на второто посещаване хората към този момент са употребявали административните услуги, по тази причина съм взела и въпросната такса ”, изясни лекарката.
Административната такса не е такса за обзор, разясни тя. “Прегледът постоянно е бил безвъзмезден. Това не е такса за обзор. Срещу административната такса пациентите имат опцията да контактуват с човек, който раздава часовете, освен с електронна платформа, както беше преди този момент ”, сподели още доктор Косева.
А таксата от 7.80 лева е по нейна преценка. “Това е 1% от минимална работна заплата. Така съм решила. Все отново аз съм комерсиално сдружение и въз основата на разноските, които изчислявам – това е цената ”, уточни тя.
Майката Елена Вътова твърди обаче, че при подписването не й е казано каква ще бъде текста. Не са й дали и копие. Казано й е единствено, че и брачният партньор й би трябвало да подпише документа. “Нищо не ми е обяснила. Нито ми е дала опция да откажа да подпиша такива документи. Явно е моя грешката и в този момент си претърпявам следствията ”, сподели Вътова, която е безапелационна, че повече няма да посещава кабинета на доктор Косева, даже и това да се случва гратис без записан час.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР