Мая Санду, президентът на Молдова, в коментар за Euobserver по

...
Мая Санду, президентът на Молдова, в коментар за Euobserver по
Коментари Харесай

Мая Санду: Кандидатурата на Молдова за ЕС е геополитическа възможност

Мая Санду, президентът на Молдова, в коментар за Euobserver във връзка двудневната среща на Съвета на Европейски Съюз тази седмица в Брюксел, на която Молдова и Украйна получиха статут за държави-кандидатiи за Европейски Съюз.
В разгара на най-голямата рецесия на сигурността в района и в Европа Молдова се намира на исторически кръстопът. Изборът да подаде молбата си за участие в Европейския съюз (ЕС) на 3 март удостовери недвусмисленото предпочитание на Молдова да се закотви крепко в свободния свят.

Стремежът на молдовските жители да се причислят към Европейски Съюз единствено се ускорява през последните 30 години след постигането на самостоятелност. Това е геополитическа опция, която уголемява сигурността, пази полезностите на Европейски Съюз и прави Съюзът по-силен.

Пътят ни към европейска интеграция не беше елементарен. След разпадането на Съветския съюз, Молдова, сходно на балтийските страни, имаше късмет за европейска интеграция, само че за разлика от тях го пропуснахме. Гледахме с наслада по какъв начин Румъния, нашият непосредствен сътрудник и съдружник, стана член на Европейски Съюз, вдъхновявайки ни да поемем по същия път. Но през първите две десетилетия самостоятелна Молдова мина през мъчителни стопански и обществени преходи.
Реклама
Конфликтът в Приднестровския район в допълнение попречи на напъните ни за развиване. Въпреки многочислените разочарования от политическата класа през годините, нашите европейски желания постоянно изпреварваха руската носталгия. Демокрацията постоянно намираше метод да надделее.

През последните 30 години всяка промяна на държавното управление в Молдова беше посредством мирни избори. Всички държавни управления, които се пробваха да насаждат автокрация или да разрушават демокрацията, бяха свалени. И най-важното е, че всички държавни управления, положителни или неприятни, са търсили близки връзки с Европейски Съюз.

През 2019 година жителите на Молдова изхвърлиха мошениците от държавното управление. Те гласоподаваха с голямо болшинство за нова, чиста, проевропейска политическа класа по време на президентските избори през 2020 година и парламентарните през 2021 година

Новоизбраната политическа класа предизвиква честността, прозрачността и чистото политическо финансиране. От предходната година страната се впусна в амбициозна стратегия за промени, водена от мощно ангажирани, проевропейски президент, парламент и държавно управление.
Реклама
Оценяването на съдиите и прокурорите е в ход, до момента в който работим за подсилване на целостта и независимостта на нашата правосъдна система. Според Световния показател за независимост на печата за 2022 година, Молдова заема 40-то място - с голям прогрес от 49 позиции единствено за една година, и се подрежда до процъфтяващи демокрации като Австралия и доста страни от Европейски Съюз.

Освен това Европейски Съюз се трансформира в наш главен политически, търговски и капиталов сътрудник. Две трети от износа на страната към този момент отива за пазара на Европейски Съюз, което способства за интеграцията на Молдова в Европейски Съюз. Реформаторското държавно управление вкара политики за улеснение правенето на бизнес и за възстановяване на капиталовия климат в Молдова.
Молдова постоянно е била европейска земя, хваната в клопката на геополитически борби.
Положителната наклонност на напредък на Молдова изглеждаше неудържима, до момента в който първите съветски бомби не удариха съседката ни Украйна в ранната заран на 24 февруари. Опустошението на съветската война в Украйна се усеща в Молдова всеки ден. Инфлацията скочи до 29 %. Цените на газа се покачиха повече от пет пъти за по-малко от година, доста източни търговски пътища бяха затворени и рискът за сигурността се усили, което попречва вложенията към страната.

Въпреки всичко това молдовците отвориха сърцата и домовете си за хиляди украински бежанци. Близо половин милион от тях минаха границите на Молдова от началото на войната. Около 80 000 към момента са в Молдова, което е нарастване на популацията ни с близо три %. * Това беше огромно предизвикателство, само че нищо не ни разубеди да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на тези, които бягат от войната.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Климат 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Гласът на Капитал 1 Финансови артикули 2 Политика 3 Гласът на Капитал Реклама Да консолидираме демокрацията си
Тази безсмислена война против Украйна ни припомня, че мирът и свободата не могат да бъдат одобрявани за даденост. Опитът на Молдова за присъединение към Европейски Съюз идва от нашето мощно предпочитание да останем част от свободния свят. Ние в действителност имаме вяра, че можем да се консолидираме и да останем народна власт единствено като част от Европейски Съюз.

Кандидатурата на Молдова за Европейски Съюз е избор, учреден на стремежите на нашия народ. Един от всеки трима молдовци към този момент е жител на Европейски Съюз. Много работят и учат в Европейски Съюз. Вероятно сте ни срещали - ние сме вашият банкер, вашата здравна сестра, сътрудник от университета на вашето дете. Молдовците живеят един до друг с европейците, като способстват за системите за обществено обезпечаване, заплащат налози и обогатяват културното завещание на Европейски Съюз.

Европейска Молдова освен ще донесе по-голяма непоклатимост в Европа и на Изток, само че също по този начин ще усили търговията, ще разшири просперитета и ще стабилизира района.

Тоова също по този начин дава опция за реализиране на спокойно разрешаване на спора в Приднестровието, като реинтегрираме района с Молдова и в допълнение да укрепим страната си. Но най-важното е, че европейска Молдова ще помогне за постигането на главната цел на Европейски Съюз - поддържане на мир на континента.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Остава да се свърши доста работа у дома. Много от промените, изисквани от Европейски Съюз, са тъкмо същите промени, които нашите жители изискват от държавното управление. И ние ще ги създадем. Не пожелаваме директни пътища и не чакаме отстъпки. В тези сложни времена Молдова желае единствено опцията да даде вяра на своите жители. Надежда, че към момента е допустима по-сигурна, демократична и мирна Молдова. Надежда, че към момента могат да се върнат в свободна и проевропейска Молдова.

Казват, че историята се повтаря. Молдова постоянно е била европейска земя, хваната в клопката на геополитически борби. Този път разчитаме на вашата поддръжка да върнем Молдова в огромното европейско семейство и да подкрепите нейната европейска вероятност за по-мирен и постоянен район.

-----

* Бел. ред. Населението на Молдова наброява 2.618 млн. души съгласно последното броене през 2020г.
Свързани публикации Европейски Съюз сподели " да " на Украйна 24 юни 2022, 08:16 Европейска комисия: Трябва да се постави завършек на условието за единогласие във външната политика 21 юни 2022, 13:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР