Мая Санду обяви създаването на специален център за борба с

...
Мая Санду обяви създаването на специален център за борба с
Коментари Харесай

Няма да я бъде Молдова. Санду разказа плановете за бъдещето

Мая Санду разгласи основаването на специфичен център за битка с съветската агитация - с цел да се отбрани от враговете, които желаят да разделят и ограбят молдовския народ. След речта обаче самата тя беше упрекната в окупация на страната.

Окупирана страна

Преди четири години молдовската съпротива, водена от тогавашния някогашен министър на образованието Санду и президента Игор Додон, одобри в Народното събрание „ Декларацията за окупираната страна “ и по този метод постави завършек на корумпирания режим на Владимир Плахотнюк. Няколко месеца страната живееше с вяра за хармонично развиване, само че по-късно обединението се разпадна. Според някогашния министър председател Йон Кику, в този момент обстановката в републиката е още по-лоша, в сравнение с при Плахотнюк, и държавното управление на Санду е отговорно за това.

Първо, седем телевизионни канала бяха затворени в Молдова през 2022 година, което не се е случвало до момента. Причината беше отводът на медиите да отразяват спецоперацията на Русия в Украйна. Те не желаеха да подлагат на критика Москва, само че беше невероятно да я хвалят. По пътя на представителите на опозицията беше неразрешено да се появяват по публичната телевизия. Второ, Санду подчини всички правоохранителни органи и, както се изрази Кику, узакони „ корупцията на длъжностните лица “. По-специално, тя закрепи в закона 40% нарастване на заплатите на тези бюрократи, които извършват нейните заповеди.

Други политици също имат доста искания към настоящия президент. Предишният държавен глава Додон твърди, че Санду е заменила евразийската интеграция с европейска и по този начин е обрекла Кишинев на икономическа рецесия. Така през 2022 година инфлацията в Молдова се оказа над 30%, а 60% от локалните поданици харчат две трети от приходите си за заплащане на сметки. Ирина Влах, която напуща поста началник на Гагаузия, твърди, че президентът и Политическа партия " Действие и взаимност " са разцепили обществото. Според нея Мая Санду счита половината страна за " положителни хора ", а другата половина за " врагове на демокрацията ".

Санду дава отговор на всяко неодобрение с обвинявания против Русия. Твърди се, че Москва и нейните сътрудници на въздействие са сринали молдовската стопанска система, с цел да предизвикат държавен прелом. Като се има поради, че от края на февруари в републиката е в действие изключително състояние, никой не може да възрази на президента и тя употребява разширените си пълномощия, с цел да тласне страната към Европейския съюз.

Прощаването на молдованката

На първо място Санду желае да изключи Молдова от Оперативно-наблюдателно дело. На 15 май ръководителят на молдовския парламент Игор Гросу разгласи началото на процедурата по " бракоразвод ". Според него Кишинев не може да остане в Общността, защото Русия " безчовечен атакува Украйна ". В същото време той назова организацията инструмент на Москва за надзор над някогашните руски републики.

Успоредно с това молдовското външно министерство прави инвентаризация на споразуменията в границите на Оперативно-наблюдателно дело, с цел да приключи някои от тях. Както сподели ръководителят на отдела Нику Попеску, общо Кишинев възнамерява да се отърве от към 20 отговорности. Досега Народното събрание е дал своя вот единствено за отдръпване от съглашението за лъчение на телевизионна и радиокомпания " Мир ". В същото време от началото на СВО републиката престана да взе участие в работата на основните органи на Оперативно-наблюдателно дело: Съвета на държавните ръководители, Съвета на държавните ръководители, Съвета на външните министри и Междупарламентарна асамблея.

За да не се съмнява никой в решимостта на Кишинев да скъса връзките с Москва, Санду разгласи готовността си да арестува Владимир Путин по искане на Международния углавен съд. Властите на другите страни от Оперативно-наблюдателно дело, подписали Римския статут, отхвърлиха да изпълнят тази директива.

Безалтернативен курс

Говорейки на многохиляден протест в центъра на Кишинев на 21 май, президентът разгласи, че има намерение да запише курса към европейска интеграция в конституцията на републиката. Тя се надява Молдова да стане член на Европейския съюз преди 2030 година Тази позиция не е инцидентна: Санду завоюва през 2020 година заради обстоятелството, че 93% от гласоподавателите в чужбина са дали своят вот за нея. Според молдовски наблюдаващи през 2024 година тя ще се опита да бъде избрана отново, тъй че е належащо да се съживи поддръжката на диаспората. Досега съгласно Социално-политическия барометър Санду е подкрепяна от 38% от електората, Додон от 45.

Митингът за евроинтеграция беше сполучлив. На централния площад на Кишинев се събраха, съгласно разнообразни оценки, от 50 до 80 хиляди души. Преди това се смяташе, че единствено опозицията може да изведе масите по улиците на столицата, само че Санду надмина съперниците си най-малко два пъти.

В други връзки президентът не сюрпризирана. Както постоянно, тя акцентира: в случай че не беше Украйна, Русия към този момент щеше да е завзела Молдова. Според нея е допустимо да се избави от Москва единствено в Европейския съюз. Защо там, а не в НАТО? Тъй като съгласно социологическите изследвания едвам 26% от молдовците желаят да станат членове на Северноатлантическия алианс - голямото болшинство е за опазване на безпристрастен статут. Но европейската интеграция се поддържа от съвсем 59% от интервюираните.

Молдова получи статут на кандидат-член в Европейски Съюз предходната пролет. За да се сбъдне фантазията обаче, е належащо възстановяване на стандарта на живот в страната и разрешаване на спора с Приднестровието. Както е известно, икономическата рецесия се ускори през последната година, а договарянията с Тираспол въобще не се водят. Вместо това Кишинев заплашва жителите на левия бряг на Днестър с наказателни каузи за фракционизъм и се пробва да превъоръжи армията.

Второ Приднестровие

През май следващото злощастие сполетя Сандеу. Жителите на Гагаузката автономност избраха за началник на района (башкан) Евгения Гуцул, представител на опозиционната партия “Шор ”, която президентът се пробва да забрани повече от година под разнообразни предлози. По време на предизборната акция и гласуването няма искания към Гуцул от управляващите и самостоятелни наблюдаващи. Но след нейната победа породиха въпроси.

Екипът на Санду упрекна Гуцул в подкупване на гласоподаватели и приписване на гласове на мъртви хора. За да откри доказателства, полицията, изпратена от Кишинев, се опита да изземе анулирани бюлетини от ЦИК на Гагаузия, само че заради всеобщите митинги получи единствено копия. Доказателства не бяха открити и Апелативната камара на Комрат (столицата на автономията) призна успеха на Гуцул.

Остротата на спора се придава от обстоятелството, че автономията обичайно се счита за проруски район. Местните поданици желаят да се причислят към ЕАИС, поддържат специфичната интервенция в Украйна, а определеният водач дава обещание да бъде другар с Москва. Санду поддържаше кандидатурата на посланика на Молдова в Турция Дмитрий Кройтор, само че той зае едвам четвърто място. В същото време самата тя е наричана окупаторка в Комрат.

Прессекретарят на президентската администрация Ирина Готишан сподели, че Гуцул въпреки всичко ще бъде докарана на власт. Опозицията обаче се готви за обстоятелството, че Санду ще употребява болшинството от своята партия в Народното събрание, с цел да промени закона за специфичния статут на Гагаузия. Факт е, че съгласно настоящите правила Гуцул би трябвало да е част от държавното управление, само че членовете на кабинета на министрите споделиха, че няма да работят с нея, защото тя не споделя европейските полезности. А управляващите на Гагаузия изискват от Кишинев да разшири автономията и да я запише в конституцията.

Студена война

Местните специалисти считат, че Санду не се интересува от обединяването на обществото. Тя е много удовлетворена от другарските връзки със западните водачи и тези гласове, които към този момент има.

„ Тя единствено разделя хората и ги отчуждава един от различен. По този метод тя се пробва да отвлече вниманието на обществото от икономическата рецесия. Изглежда Санду въобще не възнамерява да организира президентски или парламентарни избори, тъй като рейтингът й от сходни дейности единствено понижава. Например, на президентските избори през 2020 година тя даде обещание да не допира празнуващите Деня на успеха, само че в този момент реши да забрани на хората да се събират на 9 май и да направи 8 май Ден на възпоменание и тъга като паметна дата, “, споделя молдовският политически анализатор Игор Тулянцев.

Според него Санду просто пренебрегва несъгласните с нея. Може би президентът се готви да стартира огромни репресии, с цел да отстрани опозицията и молдовската държавност.

„ Санду търси всевъзможен мотив да наскърбява и унижава проруската част от обществото. В същото време става дума за най-малко 40% от популацията. На локалните избори, планувани за есента, екипът на Санду има положителни шансове да печели, защото заплашва да остави районите без финансиране, в случай че там опозицията пристигна на власт, само че на президентските избори през 2024 година ще има късмет да се отървем от подобен държавен глава “, счита политологът Дмитрий Кисеев.

Според специалистите, колкото повече Санду потиска проруските жители, толкоз по-силни са те. Засега опозицията е доста слаба, само че образецът на Гагаузия, която отбрани резултатите от изборите заради общата консолидация, даде вяра на съперниците на настоящия режим.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР